(2103) Babka

30 dkg hladké mouky
50 g cukru písek
50 g másla
50 g mletého máku
180 ml mléka vlažného
1 celé vejce
15 g kvasnic
4 g soli

Ze všech surovin vymícháme vláčné těsto, je třeba, aby se těsto dobře  provzdušnilo a nelepilo na mísu. Dáme kynout tak 1 hod.

Náplň :
30 dkg povidel švestkových,
4 dkg máku mletého
3 dkg strouhaného perníku
5 dkg rozinek namočených v rumu
trochu hřebíčku mletého a skořici podle vaší chuti.
Dala jsem ještě 3 lžíce rumu, aby se mi lépe promíchala povidla.

Po vykynutí těsta vyválím placku 30 x 30 cm, náplň rozetřu rovnoměrně po celém těstě. Roluji pěkně na těsno  aby náplň nevytékala. Chlebíčkovou formu vyložím pečícím papírem, dobře vymažu máslem a vložím závin. Nechám kynout ve formě tak až je skoro plná těsta (cca 40 min).
Navrch potřu máslem a peču  35 – 40 min. na 160 st. Propečení zkusím špejlí.
Vlažnou  „babku“ potřeme polevou – citronovou, já abych nedávala moc cukru, jsem potírala rýžovým sirupem, máslem a trochou rumu.

Experiment –  „babka“ pečená podle pořadu „Kluci v akci“, host Josef Maršálek.
V případě že máte rádi recepty ve videu, najdete na internetu  —  Kluci v akci

Pekla Helenka Vojtová

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (2103) Babka

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Jakoze smichat povidla, mak, pernik a vse ostatni dohromady? Helenko, obdivuji tvou odvahu. Ja vim, ze Marsalek je skvelej, ale do tohohle bych nesla.

  2. jarybarka napsal:

    Jé tady taková nádhera a já to málem prošvihla. Jen asi taky bez máku.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..