400 g polohrubé mouky,
70 g cukr krystal,
100 g rozpuštěné máslo,
200 ml mléko vlažné,
3 žloutky,
25 g droždí,
1 vanilkový cukr,
špetka soli,
2 hrsti rozinek namočených v rumu.
(mandle vcelku nebo sekané)
Udělat kvásek a pak zpracovat těsto, rozinky přidat až na konec. 40 minut kynout, pak zpracovat na bochánek (rozdělit na dva, já to neudělala a tak máme obra). Znovu nechat 40 minut kynout, naříznout kříž a potřít rozšlehaným vejcem. Péct asi 40 minut na 180°C.
Pekla Oldřiška a ačkoliv mazanec pekla poprvé, nestačila vyfotit vcelku….
Oldříška nejen, že poslala krásný recept, ale zamotala mně i Haderach hlavu, protože jsme zjistily, že na Bramboračce mazanec originál není. A tak se omlouváme, že zařazujeme mimořádně dneska, aby ještě některé mohly upéct. Zítra tedy nebude žádný další recept. Až v úterý.
Recept mám podobný.
Včerejší sežpapány, tak dnes opáčko, ale popraskal mi, vůbec nechápu. Ale chuťově výborný.
Ja delala podle Nelly a praskly mi taky, mrchy. A jako novum jsem krom rozinek nalozila do rumu pokrajene susene merunky a je to skvely!
Taky mám téměř stejný recept, taky jsem pekla a jen se zaprášilo od húst. Letos jsem experimentovala. Udělala čtyři prameny, naplnila je kdoulovou marmeládou – jako dlouhou buchtu – a spletla. Bylo to jiné a vynikající. Takže Oldřišku chválím, páč klasika je klasika a na tu se nemá zapomínat.
Já upekla jen minimazance. Recept jen minimálně odlišný od Hadérčina tvarohového mazance (692), z poloviční dávky, udělala jsem 6 malých bochánků. Po upečení pomazala rozpuštěným máslem s medem a byly olaláááá. Určitě bude opáčko dřív než za rok 😋😷
Oldřiška jednička s hvězdičkou! Já mám recept taky téměř stejný, jen je přepočítaný na půl kila mouky. A jak to dopadlo, to už víte. 🙂
Pekla jsem Hadérčin tvarohový mazanec s rozinkami naloženýma v rumu.
Ještěže bylo naloženo rozinek víc, chodil mi na ně.
Krásný mazanec a nedivím se, že se nedal vyfotit celý. Taky bych ochutnala. Šikovná Oldřiška. 🙂
Taky dělám Hadérčin tvarohový.Letos se zlatými hrozinkami i trochu kustovnice. Už je pouze k odpolednímu kafíčku…☕
Musím brzdit – peču jen pro sebe, tak ofafrně! Tvarohovou jsem pekla na vánoce (podle Hadérky, a nemá chybu) , další bude hned, jak bude moct přijéchat návštěva!