(184) Segedín

600 g vepře (dávám plecko)
400 g kysaného zelí
2-3 velké cibule
1 malá mrkev nebo kousek pastináku
1 lžíce sladké papriky, 2 paprikové lusky
2-3 stroužky česneku
drcený kmín, trochu ml. pepře
1 bobkový list, majoránka
sádlo, sůl, (chili paprička)
smetana,
Cibuli nakrájenou nadrobno a nastrouhanou mrkev smažím na sádle do zlatohněda.
Maso na kostky osmahnu na základu jen aby mírně zatáhlo, přisypu papriku, přidám na velmi drobno nakrájené paprikové lusky, přihodím bobkový list, strouhnu pepř, mírně okmínuju, osolím, přiliju trochu vody (nebo vývaru) a přiklopené dusím téměř do měkka (já v papiňáku) na velmi slabém plameni.
Chvilku před dovařením vložím překrojené zelí i s lákem a vařím, až mi měkkost všech složek vyhovuje. Minutu až dvě před vypnutím přilisuju česnek a pár špetek majoránky. Nakonec vliju smetanu v množství podle chuti, ale už nevařím. Nechám odpočinout (druhý den je lepší, ale nepamatuju, kdy se to naposledy stalo).

Podle nálady lze část sl. papriky nahradit pálivou, já do základu sekám chili (nejsou li mezi strávníky jemnohubí = vnoučata), nebo ho servíruju extra, ať se každý popálí podle svého uvážení.
Zahušťovat není třeba, mrkev, jejíž chuť úplně zmizí, a papriky s cibulí odvedou dobrou práci tím, že se zcela rozdusí.

Recept poslala: BOY, foto Emílie Šárová

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (184) Segedín

  1. Katyp50 napsal:

    Hmmmmmm, tak tento recept neznám, takže už znám a rozhodně vyzkouším. Vůbec by mě nenapadlo do segedínu dávat mrkev a paprikové lusky…… ale rozhodně si nemyslím, že by to tam nepatřilo! Vypadá to moooooc dobře.

  2. Devětapadesátka napsal:

    Taky ho takhle dělám, jen nedávám smetanu, až na talíř zakysanku.

  3. Jana Macůrková napsal:

    Já věděla, že mi splníš každé moje přání – já chtěla segedín se 6…..

  4. Ivana P. napsal:

    Vypadá to skvěle, to musím uznat i když segedínský guláš nejím 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..