V této 3N době (Nic Není Normální), co si neuděláš sám, to nemáš.
A tady je výsledek:
4 vejce
4 lžíce cukru krystal
4 lžíce oleje, 4 lžíce vařící vody
1 vanilkový pudink
polohrubá mouka + 1 prdopeč
Náplň: hodně hustý pudink
měkké máslo
rum
šlehačka
konzerva mandarinek nebo zavařené třešně
Den předem si uvaříme pudink (používám cream flavour, mléko, cukr), a to hodně tuhý.
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme olej a vodu a lehce promícháme.
Polohrubou mouku promícháme s pudinkovým a kypřícím práškem.
Pomalu vmícháváme do vaječné pěny až do hustoty tak asi na lívance.
Silikonovou formu vymažeme rozpuštěným tukem a vysypeme polohrubou moukou.
(Pokud pečeme ve formě poprvé, poradila mi to Maja Motti.)
Nalijeme hmotu, postavíme na plech na pečící papír a pečeme až se hmota nelepí na špejli. Necháme vychladnout a vyklopíme z formy.
Mezitím si připravíme krém: pudink přendáme do mísy, přidáme rum a měkké máslo a ručním šlehačem vyšleháme do pěny. Totéž uděláme v druhé míse se šlehačkou.
Na korpus naneseme nejprve krém, a pomocí látkového sáčku se zdobičkou vyrobíme zvýšené okraje. Na krém naneseme šlehačku a dozdobíme ovocem.
Pozn.: kdysi, dávno již tomu, jsem chodila do Mléčného baru v Nymburce, kde měli krásné šlehačkové dortíky – asi 10 cm dlouhá piškotová elipsa, nazdobená krémem, šlehačkou a jednou třešní…..tady je to trochu ve větším…
Jana
Krásný a určitě velice chutný narozeninový dort. 🙂
Už není, mám rady takovou „adoptivní vnučku“, tak jsem jí půlku věnovala a zbytek jsme zvládli s Vlastikem.
Malý dotaz: té mouky s pudingem taky 4 lžíce? Tj puding + doplnit moukou? S pudingem někdy dělávám těsto na roládu, když potřebuji trošku hutnější korpus. Jinak jo, dobré retro. Pro sebe bych ale dala míň krému.
Na lžíce jsem to neměřila, ale vyjde to asi necelý čajový hrnek. Jinakten dortík je výborný, lehoučký. Příchuť podle ovoce, ty mandarinky byl dobrý nápad.
Piškotové šlehačkové dortíky pamatuju, u mě to jistil „Mlíčňák“ v Kolíně. Tahle verze pro dospělé (míněna velikost) taky vypadá hodně lákavě.