1 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky na jíšku
2 vejce
lístky čerstvého špenátu, mladých lístků šťovíků, hlávkového salátu, petrželové nati, pažitky, bazalky*
sůl
150 ml smetany
zeleninový bujón nebo vývar
Přebrané, omyté a najemno nasekané listy jarních bylinek krátce osmahneme na másle. Zalijeme trochou vývaru, osolíme a krátce povaříme.
Za stálého míchání polévku zjemníme smetanou, zahustíme jíškou nebo granulovanou světlou jíškou.
Necháme přejít varem.
Nakonec do polévky vlijeme rozkvedlaná vejce a krátce povaříme.
Pozn: *měla jsem lociku, pampelišky, petrželku, kopřivy, lesní pažitku, cibulovou nať a šťovík. Nedávala jsem smetanu, polévka mi připadala jemná a hustá dost.
Myslím, že si dám do mrazáku krabičku s jarními bylinkami a bude to u nás nejen jarní polévka.
Podle Dadalovy kuchařky experimentovala Jana Macůrková
Přiznávám bez mučení, představa tepelně zpracovanýho salátu mě děsí.
Nebuj, fakt to není špatný. Dělávám podobně, ale spíš „jednodruhovou“ – ze šťovíku, mám zahradni – do té přidávám brambory na kousky – nebo ze salátu, ale ten tam přijde až nakonec. A dávám ne smetanu, ale zakysku nebo kyšku – má to lepší chuť (mimochodem v případě špenátu či šťovíku něco od mlíka vždycky, neutralizuje účinky kyseliny šťavelové).
Nebojim, páč bych to prostě nepozřela – nepozřu asi ovadlej salát nebo salát s mléčnou zálivkou, pro mě je to fakt naprostej eklhaft. Představa toho, čemu se na Slovensku říká „šalátový prívarok“ mi roluje uši a nehty na nohou. Všechny byliny, co kde posbírám – klidně, i popenec, bršlici, cokoliv, ale vařenej salát teda ani omylem. Krom toho to nemá absolutně žádnou vůni, je to jen výplňovej materiál… Já vím, 100 lidí, 100 chutí.
Já jsem klasický salát nedávala, jak vidíš v té poznámce. Jediné, co je podobné tomu salátu byla ta locika. Ale ona má tužší listy, takže ve výsledku připomíná spíš pampelišky. U ní by mne ale zajímalo, jak se mi dostala na zahrádku. V okolí Mostu jí bylo hrozně moc (já na ni chodila chytat velké zelené kobylky pro chamelona), ale tady v okolí nikde není. Asi s nějakou sadbou, nic jiného mne nenapadá.
Pro 99,9 % lidí locika = salát (locika setá). Takže pokud jsi měla jinou, asi bys měla uvést taxonomii. 🤣
Pro Haderach: na slovensku se jí říká salát kompasový (má totiž listy do kříže). Zubaté lísty, na konci s docela ostrým pichlákem, výška až 1,5 m. V létě už se sai nedá použít, listy jsou tvrdé, roní mléko. Podle tetičky Wikipedie je to Lactuca serriola.
A v Cesku se jmenuje locika kompasova…znam. 😉
A ještě na téma salát x špek (už tam nebylo kam): u nás se dělá na hlávkový salát špeková zálivka – ale musí zchladnout – i když ne úplně, spíš do vlažna, aby neztuhlo úplně sádlo: vyškvařit na kostičky něco špeku, zalít vodou, přidat sůl, cukr, ocet – vše dle chuti, povařit jen do rozpuštění cukru, dolít studenou vodou, a tímto polít a promíchat. Na okamžitou spotřebu. Jinak si salát představit neumím.
Jasně, každá to máme jinak… já třeba bych vůbec nepozřela králíka (to je pro mě něco mezi miminem a kočkou, když je svlečenej), mláďata jako jehně, kůzle (to mi dodnes zní v uších, jak to babička kynožila na dvoře), a o mořskejch potvorách ani nemluvím – na ty bych nepůjčila ani hrnec 🙁 … jsem prostě krapet komplikovaná…
🙂
Mám to stejně. Když salát ovadne nebo v nálevu “zhadrovatí”, bez milosti vyhazuju . To nepozřu a vím , že někteří salát spařují . Měla jsem spolužačku z Bučovic a tam jedli vyloženě jen spařený salát – pro mě naprosto nepochopitelné, nepoživatelné . Čerstvý křup křup oni neeeee
Kamarádka dělá salát tak, že ho polije vařícím špekem, tak to nedávám ani já. Nejlepšíje přímo ze zahrádky, čerstvé lísty, křupavé.
A ještě mě napadá – brzo už bude čas na libečkovou polívku (recept č. 89)- je to něco podobného a je moc dobrá, libeček už nám vystrkuje růžky 🙂
Jé, já ho budu muset zkontrolovat taky, je až nakonci bylinkové zahrádky a v mrazáku už ani lupínek.
k tomu špeku- na salát..oprančím a sleju tuk… před podáváním salátu ho přihřeju a poliji salát a promíchám, posypu křupavými špekovými škvarečky – tak mne to naučila Alenka z Beaveru a ji její bývalá tchýně-byla bulharka….