(2123) Zelinka

1 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky  na jíšku
2 vejce
lístky čerstvého špenátu, mladých lístků šťovíků, hlávkového salátu, petrželové nati, pažitky, bazalky*
sůl
150 ml smetany
zeleninový bujón nebo vývar
Přebrané, omyté a najemno nasekané listy jarních bylinek krátce osmahneme na másle. Zalijeme trochou vývaru, osolíme  a krátce povaříme.
Za stálého míchání polévku zjemníme smetanou, zahustíme jíškou nebo granulovanou světlou jíškou.
Necháme přejít varem.
Nakonec do polévky vlijeme rozkvedlaná vejce a krátce povaříme.
Pozn: *měla jsem lociku, pampelišky, petrželku, kopřivy, lesní pažitku, cibulovou nať a šťovík.  Nedávala jsem smetanu, polévka mi připadala jemná a hustá dost.
Myslím, že si dám do mrazáku krabičku s jarními bylinkami a bude to u nás nejen jarní polévka.

Podle Dadalovy kuchařky experimentovala Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (2123) Zelinka

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Přiznávám bez mučení, představa tepelně zpracovanýho salátu mě děsí.

    • adela.adale napsal:

      Nebuj, fakt to není špatný. Dělávám podobně, ale spíš „jednodruhovou“ – ze šťovíku, mám zahradni – do té přidávám brambory na kousky – nebo ze salátu, ale ten tam přijde až nakonec. A dávám ne smetanu, ale zakysku nebo kyšku – má to lepší chuť (mimochodem v případě špenátu či šťovíku něco od mlíka vždycky, neutralizuje účinky kyseliny šťavelové).

      • Haderach Kwisatz napsal:

        Nebojim, páč bych to prostě nepozřela – nepozřu asi ovadlej salát nebo salát s mléčnou zálivkou, pro mě je to fakt naprostej eklhaft. Představa toho, čemu se na Slovensku říká „šalátový prívarok“ mi roluje uši a nehty na nohou. Všechny byliny, co kde posbírám – klidně, i popenec, bršlici, cokoliv, ale vařenej salát teda ani omylem. Krom toho to nemá absolutně žádnou vůni, je to jen výplňovej materiál… Já vím, 100 lidí, 100 chutí.

        • Jana Macůrková napsal:

          Já jsem klasický salát nedávala, jak vidíš v té poznámce. Jediné, co je podobné tomu salátu byla ta locika. Ale ona má tužší listy, takže ve výsledku připomíná spíš pampelišky. U ní by mne ale zajímalo, jak se mi dostala na zahrádku. V okolí Mostu jí bylo hrozně moc (já na ni chodila chytat velké zelené kobylky pro chamelona), ale tady v okolí nikde není. Asi s nějakou sadbou, nic jiného mne nenapadá.

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Pro 99,9 % lidí locika = salát (locika setá). Takže pokud jsi měla jinou, asi bys měla uvést taxonomii. 🤣

          • Jana Macůrková napsal:

            Pro Haderach: na slovensku se jí říká salát kompasový (má totiž listy do kříže). Zubaté lísty, na konci s docela ostrým pichlákem, výška až 1,5 m. V létě už se sai nedá použít, listy jsou tvrdé, roní mléko. Podle tetičky Wikipedie je to Lactuca serriola.

          • Haderach Kwisatz napsal:

            A v Cesku se jmenuje locika kompasova…znam. 😉

          • adela.adale napsal:

            A ještě na téma salát x špek (už tam nebylo kam): u nás se dělá na hlávkový salát špeková zálivka – ale musí zchladnout – i když ne úplně, spíš do vlažna, aby neztuhlo úplně sádlo: vyškvařit na kostičky něco špeku, zalít vodou, přidat sůl, cukr, ocet – vše dle chuti, povařit jen do rozpuštění cukru, dolít studenou vodou, a tímto polít a promíchat. Na okamžitou spotřebu. Jinak si salát představit neumím.

        • adela.adale napsal:

          Jasně, každá to máme jinak… já třeba bych vůbec nepozřela králíka (to je pro mě něco mezi miminem a kočkou, když je svlečenej), mláďata jako jehně, kůzle (to mi dodnes zní v uších, jak to babička kynožila na dvoře), a o mořskejch potvorách ani nemluvím – na ty bych nepůjčila ani hrnec 🙁 … jsem prostě krapet komplikovaná…

        • Vera M. napsal:

          Mám to stejně. Když salát ovadne nebo v nálevu “zhadrovatí”, bez milosti vyhazuju . To nepozřu a vím , že někteří salát spařují . Měla jsem spolužačku z Bučovic a tam jedli vyloženě jen spařený salát – pro mě naprosto nepochopitelné, nepoživatelné . Čerstvý křup křup oni neeeee

          • Jana Macůrková napsal:

            Kamarádka dělá salát tak, že ho polije vařícím špekem, tak to nedávám ani já. Nejlepšíje přímo ze zahrádky, čerstvé lísty, křupavé.

  2. adela.adale napsal:

    A ještě mě napadá – brzo už bude čas na libečkovou polívku (recept č. 89)- je to něco podobného a je moc dobrá, libeček už nám vystrkuje růžky 🙂

  3. sharka.68 napsal:

    k tomu špeku- na salát..oprančím a sleju tuk… před podáváním salátu ho přihřeju a poliji salát a promíchám, posypu křupavými špekovými škvarečky – tak mne to naučila Alenka z Beaveru a ji její bývalá tchýně-byla bulharka….

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..