(2136) Prejt světlý, jaternicový

půlka vepřové hlavy,
200 g vepřový bůček bez kostí
vepřový kořínek – plíce, srdíčko
500 g žemle (veka)
0,3 l tučný vývar z masa
středně velká cibule 1 ks
škvařené sádlo 60 g

koření na 1 kg masa:
cca 30 g sůl
lžíce majoránky
5 – 7 kuliček nové koření ( lžička mletého)
lžička mletého pepře
5 stroužků česneku

Maso dáme uvařit, což trvá cca 2,5 – 3 hodiny. Necháme lehce zchladnout, obereme od kosti a umeleme na jemno. Smícháme s kořením a česnekem, přidáme na kousky natrhanou nebo nakrájenou veku namočenou ve vývaru  a dobře promícháme.
Zbytkem vývaru doladíme hustotu hmoty, která by měla být jen o málo řidší než na sekanou. Přendáme do sádlem vymazaného pekáčku a zapečeme do červena (můžeme i jen opéct na pánvi). Podáváme s bramborem a zelím.
Pozn.: hledala a srovnávala jsem několik receptů, v některém byla dokonce citronová kůra, v některém jsem našla i hřebíček. Takhle ale dělala prejt moje babička (nar. 1897), takže to pokládám rovněž za recept vpravdě historický.
Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (2136) Prejt světlý, jaternicový

  1. Inka napsal:

    Já bych přispěla několika obměnami:
    Volím libovější maso, používám i kančí žebra. Kořínek je problematické sehnat všude a tak se můj prejt obchází bez plic a co se týče masa, je v něm prakticky jen maso z prasátka a játra. Maso uvařím s kořením, umelu ne zcela najemno, neb to už je haše, asi záleží na použité mechanizaci. Umelu syrová játra a obě mletiny smíchám. A hlavně nepoužívám housku či veku ale doma pečenou buchtu. Vydrží v mrazáku, takže na jednu zimu stačí jeden pekáč. Buchtu namáčím ve vývaru. A když už se s tím matlám, tak vyrobím cca dva pekáče prejtu, část zapeču a sež.. a větší část zmrazím nezapečené a zapékám až po rozmrazení

  2. bozena.fialova napsal:

    Mám skromný dotaz. Neměla by do jaternicového prejtu přijít játra? Jinak recept dobrý, ale ta játra mi tam nějak schází.

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    K prejtu se vyjadřovat nebudu, já ho nerada.
    Ale co to je, že takový kus roluji a teprve potom se dostanu na přečtení příspěvků? Mám to jen u tohoto receptu, tak to mnou nebude.

  4. kvetula.v napsal:

    My prejt rádi , ale vepřovou hlavu běžně nepotkávám, někde ji vnucujou celou a to už je pro dva fakt moc. I bez plic je prejt jedlý, ale stejně jako Fialka postrádám syrová játra co se k pomletá k vařenému masu přimíchají (jak píše Inka) . V popisu ale nikde nečtu, co s tou cibulí. Osobně mi to nevadí, my do jaternicového prejtu cibuli nedávali (ta šla osmažená do tmavého) . Řezník maso sekal kolébkou, já pokrájím na menší kousky a pak nožem posekám (nedělám toho tolik, tak to velká práce není).
    Dávno nebyl, já snad začnu tu půlku hlavy shánět😋😷

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..