(2133) Natržené bramborové knedlíky

1 kg  vařených brambor,
100 g hrubé mouky,
1 vejce,
sůl,
150 g pečeného masa,
1 cibule,
30 g másla,
hrst nahrubo strouhané housky.

Z nastrouhaných brambor, hrubé mouky, vejce a soli připravíme bramborové těsto. Strouhanku osmažíme na másle (část použijeme do knedlíků, část na posypání). Maso a cibuli nakrájíme nadrobno, společně orestujeme na pánvi a necháme vychladnout. Poté všechny složky smícháme dohromady a propracujeme. Z těsta vytvarujeme pevné kulaté knedlíčky velikosti cca ping-pongového míčku. Vaříme v osolené vodě cca 10 až 15 minut.
Podáváme čerstvě uvařené. Před podáváním knedlíčky rukou natrháme, posypeme na másle osmaženou strouhankou a polijeme rozpuštěným máslem.
Pozn: množství hrubé mouky je nutné přizpůsobit druhu brambor.
Kdo nemá rád strouhanku, může si je posypat smaženou cibulkou.

Recept inspirován vlastivědnou kuchařkou „Kuchyně staré Šumavy“ autora Václava Malovického, uvedeno v kuchařce Lázničkově.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (2133) Natržené bramborové knedlíky

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    „Před podáváním knedlíčky rukou natrháme“ … byly horky, co? 😂😂😂 Pac tyhle jsou nariznuty, ne natrzeny. Ale plneny ja rada…

  2. Jiřina napsal:

    Bramborové těsto můžu na jakýkoliv způsob. Možná bych si k tomu dala místo strouhanky salát z kysaného zelí.

  3. sharka.68 napsal:

    dělávala je máti..trhala je vidličkami.. 😀 já jim říkám tenisáky 😀

  4. Vera M. napsal:

    Je to strašně málo mouky na kilo brambor . Ok, pohledám v tom zdroji .
    Já dávám n kilo brambor 300 g hrubé mouky nebo krupičky a 2 vejce . A ještě jsou dost jemné.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..