Mnoho-li ředkviček
2 paloučky nebo jeden tvaroh
2 lžíce pomazánkového másla
pepř
sůl
Ředkvičky omyjeme, zbavíme ocásků a listů a nastrouháme na hrubém struhadle.
Osolíme, opepříme, přidáme palouček nebo tvaroh a máslo a dobře promícháme.
Ozdobné tvary nejsou vykrajovány speciálním nástrojem, i když prý se dá takový koupit a je hodně podobný škrabce na brambory.
Vytvářím je pouze ostrým nožem. Ředkvičku si vyberu hodně kulatou a pravidelnou, držím ji svisle a po jejím obvodu zapichuji nůž střídavě nakloněný vlevo a vpravo (výkroje tvaru V), dokud se ředkvička nerozpadne na dvě zubaté poloviny. Toť vše. Jde to docela rychle.
Ředkvičky z vlastního foliovníku zpracovává Jana Macůrková
a co ten salám???? 😉 poličan nebo vysočina?
A tys to nepoznala? Herkules, ale ten malý. U nás ho mají v Uhl.Janovicích
ne, u nás malej nemají…..
Pokud to někdo nezná – k účelům „pomazánkovým“, ale i jen tak nebo na brambory si vyrábím domácí Lučinu (jogurt smíchaný se smetanou či šlehačkou, případně se zakysankou, překapaný přes plátýnko či papírovou utěrku na cedníku – já mám na to od Tesc. přímo určený cedník s mísou a víkem). Syrovátka je dobrá jen tak vypít, nebo přidat do chleba, rohlíků. Vydrží to v lednici určitě týden, a chutná to i našim dvojčátkům – dcera to pro ně přímo vyžaduje.
Recept 1801. 🙂
No fakt, omlouvám se jménem celé naší i rozvětvené rodiny, to mi uniklo 🙂 … ale je to dobré, to je taky pravda 🙂
Já od té doby, kdy jsem omylem koupila Palouček, tak Lučinu ne, ani domácí, ani kupovanou.
Pomazánka je moc dobrá, taky ji dělám. Chlebíčky vypadají krásně. Já ti nějak nevím, Palouček a Lučina připadne mi to skoro stejné, snad v ceně, ale Lučina je větší a tužší.
Ředkvička krásně vykrojená, jsi šikulka. 🙂
Palouček je hutnější, co se týká velikost, tak má pouze jednu veilkost, cena cca 13,- Kč. Lučina několik velikostí a většinou dražší (v přepočtu na váhu).
Zrovna mám v lednici – taky mi moc chutná..
Teda – domcácí Lučinu – spadlo to jinam, než jsem chtéla..
Technická – nepustí ty ředkvičky moc vody? Já je vždycky osolím, nechám vypotit a trochu ždímnu (juj, to je správnej patvar!).
Trochu vody pustily, ale v kombinaci s tím Paloučkem, je to krášně hladké, jakoby našlehané. Proto jsem toho taky na tu veku dávala dost vysokou vrstvu, skoro jako salát.
Ředkve a ředkvičky též používám jako salát, buď s majonézou, nebo zakysankou.
Domácí čerstvý sýr ze dvou velkých jogurtů a jedné velké zakysanky není sice dietní, ale velice jedlý.
SAlát podle kamarádky Gábiny jsem dělala včera a ještě mne napadla jedna šílenost, tu půjdu realizovat teď k večeři.