800 g hovězí maso
200 g vepřové maso
250 g slanina (špek)
0,5 lžičky sůl
0,5 lžičky muškátový květ
1 lžička pepř
30 g máslo
1 ks cibule
Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme je na kousky, které umeleme, ale každý druh odděleně. Špek nadrobno nakrájíme.
Mleté hovězí maso nejprve propracujeme a potom smícháme se slaninou, vepřovým mletým masem a kořením. Při hnětení přidáme právě tolik vody, aby hmota byla vláčná, ale nikoli řídká.
Troubu předehřejeme na 180°C. Pekáč vymažeme máslem (sádlem). Cibuli oloupeme, nasekáme a dáme do pekáče. Potom pekáč naplníme mletým masem. Povrch upravíme, aby po upečení pěkně vypadal a potřeme troškou vody.
Pozn.: měla jsem asi 500 g mladého hovězího a 300 g vepřového masa proto je sekaná světlejší. Nikdy v obchodě, kde jsem bavorskou sekanou kupovala, nebyla podložena cibulí, tudíž jsem cibuli rovněž vmíchala dovnitř. Z uvedeného množsví jsem měla jednu skleněnou formu a ještě malou šišku pečenou vedle.
Pekla Jana Macůrková
můj fígl: po vyklepnutí z formy vracím do trouby,aby se opekl a zezlátnul i zbytek..vypadá to potom mnohem lépe…
To je bezva nápad! Jenda se pořád učí👍
Mám ráda sekanou, jen nevím proč se tato jmenuje bavorská,mně přijde normální a hlavně, proč se míchá mleté nejprve zvlášť?
Bavorská sekaná je ze tří druhů masa – hovězí, vepřové a slanina. Ale by to byla fakt echt bavorská, musí se maso umlet úplně najemno a pak ještě rozmixovat. A i ta slanina se mele. Má to mít konzistenci jako dietní salám asi.
čili FÁŠ
No, vlastně ano.
Bavorskou jsem nikdy nedělala.Nějak se vždycky neudržim a do mletého masa vždy přidám třeba houby nebo kapustu a vejce a sýr a mrkev a… zkrátka co je v lednici.A pokaždé je jiná a výborná. Tak snad to jednou vydržím a bude jen masová.
Sekaná je super , teplá i studená. Když se namanu náhodou někde na oslavě a je tam studené pohoštění , je to první , po čem skočím