1 větší cibule
2 lžíce oleje nebo sádlo
hovězí vývar
muškátový oříšek (květ)
špetka majoránly
vařené hovězí dršťky
smetana
pepř
sůl
Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmažíme dorůžova na tuku. Zalijeme hovězím vývarem a dobře rozmícháme. Osolíme, opepříme a přidáme drcenou majoránku.
Potom přidáme nakrájené dršťky, jemně nastrouhaný muškátový oříšek nebo květ.
Přilijeme smetanu a zahustíme světlou jíškou (přidáváme postupně, aby se dobře rozvařila).
Podáváme s bramborem.
Babiččin recept našla Jana Macůrková
já bych to dopsala, hlavně kvůli novým nebo drš´tky nevařícím kuchatkám, napřed i ty předvařené drš´tky nechte 3x přivést k varu ve slané vodě a vodu vždy slijte a vyměňte.. v té čtvrté uvařte do měkka a nedávejt ejí moc, klidně občas přilijte, vyduste tak,aby v nich zbylo tak deci vývaru a potom dejte na tu dorůžova osmaženou cibulku..kterou máte ochucenou kořením (ten muškát ani ořech ani květ nedávám, dávám červenou papriku)jíška není potřeba,ta cibulka s deckou vývaru to zahustí sama, smetany jen tak, aby obalila ty dršťky..nemá to v omajdě plavat…a maďaři k tomu dávají nočky nebo chleba..u nás se to jí s houskovým knedlíkem..brambory nevylučuju,ale mě to s nimi nechutná…
No a když to budete chtít mít jako od šéfkuchaře, má se vařit v sedmi vodách. Takže další možnost jsou dršťky předvařené…….
Kterážto se mi jeví jako nejschůdnější. 🙂
já píšu předvařené vařit ve třech vodách… 😉
Pod to a celičký tvůj výklad se podepisuju
Ano, recept 2029.
Musím odpovědět:zadělaváné,ať už cokoliv,se vyznačuje bílou nebo světlou omáčkou,muškátovým květem nebo ořechem a jíškou.To,co Šárka dělá jsou v podstatě držky na paprice.A mimochodem,chcete se posadit na zadek,jako já?
V Rohlíku stojí 30gr.muškátového květu 99,- a 50gr.155,-.To snad i šafrán je levnější..
Nebijte mně! Já bych si tourofla jedině, kdyby Sharka poslala zvzůreček.. Vím, že to spoustě lidí chutná, ale vocutnat nedal nikdo, teda zatím..
Já falešné dršťky z hlívy ústřičné – to je mňamka!
Nebo z kotrče. 😋
ono to jde nahradit kůží z krůty….dělávala to Karolína 😉