10 větších ředkviček ve slupce
5 stroužků česneku
1 lžička celého pepře
250 ml octa
1 l vody
1 lžička soli
2 lžíce cukru
Přichystáme si nálev smícháním vody, octa, cukru, soli a pepře. Přivedeme k varu, necháme krátce přejít varem, odstavíme a dáme vychladit.
Do sklenic naskládáme dobře omyté a na půlky či čtvrtky nakrájené ředkvičky, prokládáme je česnekem nakrájeným na kolečka.
Zalijeme vychladlým nálevem, uzavřeme a dáme do lednice.
Konzumujeme po 3-30 dnech (čím déle uležené tím lepší). Stále udržujeme v chladu.
Kdo má rád výraznější chuť, přidá do nálevu 2 bobkové listy a špetku tymiánu.
Tentokrát nakládal Petr Zeman a jak jinak, než ředkvičky od Macůrků…..
A já se ptám: Myslíte, že u Petra ty ředkvičky vydrží těch zmiňovaných 30 dní?
Ani omylem…….
Tedy, ehm, není Petr nemocen? Po zkušenostech s jeho recepty mi tam chybí nějaký ekrazit. 🙂
A deset ředkviček není na litr nálevu, to je tak do jedné sklenice, soudě podle fotky.
A zaujal mě ten vavřínek.
Ředkviček je hafo, já se snad hecnu a vyzkouším všechny zdejší varianty. A dotaz přímo pro Petra: Nezkoušel jste tam lupnout i feferonku? Třeba takovou tu malou červenou bestii, co je ředkvičkám podobná – byla by to dobrá past na zloděje…
K tomuhle mám historku. Po jednom obzvláště vypečeném mejdanu kamarád ráno pravil: „A stejně byly nejepší ty třešně.“ No, bylo to v listopadu, žádný třešně tam nebyly, zato na stole stála dost velká miska s těmihle malými červenými bestiemi. Svůj omyl poznal když šly ven…
Tak feferonku jsem tam nezkoušel,ale určitě jí dám do nakládaného hermelínu,který mám v plánu.
Nádherná fotka, ta hra světla a stínů, v pozadí květiny …. opravdu moc povedené.👍👍👍
Děkuji. jestli ono to nebude tím, že fotím i něco jiného než jídlo 🙂
Too bude z hodně ředvikček! A cibule tam náhodou není?
Vypadá to hezky…
Potřebovala jsem vyzkoušet, jakou si zachovaly i po 5 letech klíčivost. A tiše jsem doufala, že jich vzejde tak třetina….takže 4 l kyblík dostala Haderach, asi stejně jich fostal Petr a ještě jsem teď krouhala asi 2 litry. Dala jsem si je do mrazáku s tím, že až bude po ředkvičkách, tak přijou k chuti do pomazánky nebo do vajíček.
Mrazeny redkvicky? Jak to vypadá, když rozmrznou? Neni to měkký a bez chuti? Nikdy jsem je nemrazila, protoze si je kupuju, tak mne to zaujalo… nebo je podusis a zamrazis?
Napadlo mne to zkusit. Takže možná pokus – omyl. Uvidíme tak za 14 dní, až dostaneme chuť na ředkvičky s vajíčka ke snídani. Dám potom vědět.
Úsměvka má pravdu ta fotka je parádní. Do kimči dávám celou velkou nakrouhanou vodnici a ona si tam pěkně zkysá a je křupavá a dobrá tak proč ne ředkvičky v octě?
Vypadají pěkně.
Ta fotka je fakt moc pěkná a na zimu jen tak to bude určitě dobré,děkuji…