1 balení toustový chléb máslový,
1,5 dcl mléko,
100 g slanina (špek)
6 vajec,
cibule,
mandle,
kudrnka nebo libeček,
sůl, pepř
Mandle a kudrnku (libeček) nasekáme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Toustový chléb natrháme na kousky, přidáme vlažné mléko, žloutky, slaninu, trochu strouhanky, cibuli, mandle a kudrnku. Osolíme, přidáme muškátový oříšek (nemusí být) a lehce opepříme. Směs dobře promícháme a poté přidáme sníh ze 6 bílků a znovu promícháme tak, aby vznikla kompaktní směs. Ze směsi rukou tvarujeme šišky přiměřené velikosti (při vaření zvětší objem).
Vaříme v páře cca 15 až 20 minut.
Pozn: já jsem nedělala šišiky, hmotu jsem přendala do skleněné formy na paštiky a postavila do pekáče s vodou. Vložila do trouby a „pekla“ asi 40 minut. Snědeno s kachními prsíčky a zelím.
Jana Macůrková
Hele, to zní dobře…
Nejen znělo, ale byl i dobrý, jen jsem měla dát trochu mn pepře.
Chuťově to bude určitě dobré,jen vzhledem mi to připomíná sulc….Ten váleček bude asi lepší….
Ta hmota (těsto tomu raději říkat nebudu) byla dost řídká a já měla starch, že to nebude držet jakýkoliv „volný“ tvar. Tak proto ta forma.
Potravinářská fólie by to asi jistila 🙂
Jani, co je to bílé na první fotce?
Jedlé to určitě bude, tomu věřím.
Kedlubnové zelí sterilované, pouze ohřáté.
Aháááá, já si normálně myslela, že je to něco umělého, vypadá to jako chemlon, tak proto jsem se ptala. Dík
Já ho dělám z gigantů (váha tak 4 – 6 kg/ks) a ony jsou skoro bílé. tak proto je to zelí tak světlé.+