Kopřivy, bršlice, bylinky, sedmikráskové či fialkové listí – prostě co máte. Jen opláchnu, nespařuju ani kopřivy. Přisypu ty spařené ořechy, většinou přidám česnek. Protože každý kupovaný mi smrdí skladištěm, používám většinou buď pastu, nebo sušený. Přikápnu olej, který mi zrovna sedne, osolím, rozmickuju.
Totéž provádím na červeno ze sušených i čerstvých rajčat. Dělám jen tolik, kolik zrovna spotřebuju. Rychlo tomu říkáme jen proto, že nemusíme shánět bazalku, piniové oříšky… Jo, a někdy k tomu přisekám i ančovičku, chilli vločky…
Používám do těstovin, luštěnin, brambor i rýže. Rozhňoucané s avokádem mažeme na chleba. Chybí vám v tom sýr? Taky proto tomu neříkám pesto. Nicméně když jde opravdu o jídlo, které má pesto v názvu, přihazuji parmazán, ale prochází to i s jinými sýry. A protože piniové oříšky mají tu borovicovou příchuť, klidně do základu vrzněte pár smrkových výhonků. Jednak vás to na chvíli vyžene do přírody, druhak ušetříte něco ve šrajtofli a o kousek zkrátíte svou uhlíkovou stopu
Do komentářů připsala, jak jste určitě poznali BOYE.
Tak a zase za týden.
Tyhle nápady od Boye jsou fantastické.
Pro inspiraci ukládám.
Cením tu bršlici. Proklatý bejlí…
Proč? Víš jak si králíci mlaskají?
Kraliku nemaje me na zahrade pekne stve.
A je ne-vy-ple-ni-tel-ná! Opravdu vitální a věrná bylinka. 🙂
Hezky řečeno.jinak nezničitelná mrcha….