1 kg mouky (1/3 polohrubé, 2/3 hladké),
4 lžíce oleje,
2 vejce,
3 lžíce cukru,
50 g kvasnic,
100 ml rumu,
mléko,
tvaroh, borůvky
sůl
Na Borovansku jsou natahovačky stále velmi oblíbeným sladkým obědem. Podávají se buď jen obalené v moučkovém cukru, nebo zdobené žahourem z borůvek a šlehačkou. Natahovačky v podání paní Benhákové jsou bezkonkurenčně nejprodávanějším zbožím Klubu tradic na Borovanském borůvkobraní.
Z kvasnic, trochy mléka a cukru připravíme kvásek. Z kvásku, mouky, zbylého mléka a rumu zaděláme řidší těsto a necháme vykynout. Lžící vykrajujeme na vál bochánky, zakulatíme a necháme kynout. Poté se bochánky roztáhnou a smaží jako koblihy. Hotové natahovačky obalíme v cukru, potřeme žahourem nebo borůvkovou marmeládou a ozdobíme šlehaným tvarohem.
Maxivdolky vyzkušela Jana Macůrková
Šlo by to udělat v troubě, co myslíš?
Určitě, je jen otázka, kolik se jich vejde na jeden, byť i velký plech. Odhaduji tak 4 – 6 maximálně. Pečící papír potřít lehce olejem, případně olejem ve speji stříknout i ty vdolky.
Tak toto by mně taky chutnalo, je to jako langoše nasladko. Určitě vyzkouším.
Šiš!! Co mi to děláte takhle poránu?? Booorůůůfky!!! Máte mě na svědimí!!
Tohle bys si dala ráno, v poledne, večer….mňam!
Když jsem je minulý týden dělala, tak tu byla kamarádka. A když odjížděla, tak jsem jí 2 kousánky zabalila na cestu. Dojela akorát asi 300 m od nás, kde je možnost zastavit a protože ty mrchy voněly na celý auto, tak je hned oba sežpapala…. nedovezla nic….