1 sáček křimického zelí
2 hrsti sušených hub
2 červené cibule
5 brambor
4 vejce vařená natvrdo
¼ l smetany
2 lžíce hladké mouky
1 masox, bobkový list
kmín, nakrájený čerstvý kopr
Do osolené vody dáme vařit houby, nakrájené brambory, cibuli, kmín, masox, bobkový list,. Vaříme asi 15 minut.
Přidáme pokrájené zelí. Po změknutí zahustíme smetanou s rozmíchanou moukou.
Na každou porci dáme 1 rozkrojené vařené vejce a posypeme koprem.
Pozn: Recept připomíná Hladovici, jen je přidaná smetana. Místo Masoxu lze připravit i z masového vývaru.
Recept je znám i jako Kyselo lakomého strejdy.
Připravil podle dodaného receptu Petr Zeman
Krásně naservírováno …. Petr je opravdu šikovný 👍👍👍
Je mi celkem jedno, jak tomu kdo kde říká. Na tu baštu na talíři se mi sbíhají sliny a nechala bych se pozvat 😋😎
Je to taková ta moje “Tatranská zelňačka” – bez Klobásky, ale s houbami . Moc dobré jídlo , doporučuji . Šikovný pan Petr , mám stejne talíře 😉
Jo, jo, taky bych si dala! Asi si ji budu muset uvařit sama.
Polívečka bude výborná, krásně uvařené vajíčko a náádherný talíř. Petřík je moc šikovný. 🙂
Mezi námi, ještě jsem nejedla zelňačku, která by mi nechutnala (tedy pokud nenesla stopy kuchařova lemplovství, jako je přesolení, rozvaření, připálení…). A když jsou v jídle houby a smetana, MUSÍ to být dobrý!
Co se dá dělat, my dneska pojíme jarní zelí s erteplema a to kyselý musíme koupit.