½ balíčku kuskusu
(250 g)
50 g másla
hrst sušených hub
hrst zelených fazolek (lusky)
2 velké cibule
sůl, pepř
Houby namočíme do teplé vody (cca na 1 hodinu). Poté ocedíme, ale vodu nevyléváme.
Cibuli nakrájíme na půlkolečka, tak aby se rozpadla na nudličky. Fazolové lusky překrájíme na kratší kousky.
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme houby, cibuli a fazolky a dusíme asi 15 minut.
Cibule zesklovatí a změkne, stejně tak houby i fazolky. Pokud máme houby čerstvé, je potřeba, aby byly pevné (bílé hříbky, panské, křemenáče apod.) aby se nerozpadly na kaši.
Těm potom stačí jen asi 10 minut dušení.
Vodu z hub naředíme na potřebné množství, přidáme půl lžičky soli a pepř podle chuti, ohřejeme a horkou zalijeme v misce kuskus.
Když kuskus nabobtná, přidáme směs hub, cibule a fazolek a promícháme.
Podáváme teplé, může být s další čerstvou zeleninou.
Originál recept Jana Macůrková
To by mně chutnalo, ale čerstvé fazolky ještě nejsou, zatím jen mražené a hříbky taky. Po neděli vyzkouším. 🙂
Houby můžeš dát sušené (pokud nemáš, ráda pošlu) a fazolky nejsou podmínkou. Já dávala mražené.
Janičko, děkuji, sušené houby mám a fazolky dám mražené. 🙂
To by mohlo být dobré, akorát jsem ještě nikdy nedělala kuskus.
Tak třeba s rýží.
Všeechno je v životě někdy poprvé. A v souvislosti s Bramboračkou tuplovaně.Já ho minulého měséce nedělěla taky. A nakonec jsem zjistila, že nám chutná a tak zkouším nejrůznější varianty. S rýži je to jiná varianta kuby.
Jak koupím kuskus, vyzkouším. Přesvědčila jsi mně.