Místopřísežně prohlašuji, že při tvorbě receptů č. 195 Netopýři na víně a a č. 197 Pečeme hady, neutrpěl ani jeden ze zvláště chráněných živočichů (Zák. 114/92 Sb.) žádnou újmu.
300 g hladké mouky
1 lžička organa
½ lžičky soli
½ kostky droždí
špetka cukru, 1,5 dcl mléka
olej na potření lískových nebo javorových prutů
Lískové nebo javorové pruty jako na pečení buřtů na ohni.
Připravíme si teplé mléko, do něj vsypeme špetku cukru. Přidáme droždí.
Když droždí vyplave, vypracujeme s hladkou moukou a oreganem nelepivé těsto.
Necháme asi 20 minut kynout.
Těsto si rozdělíme na několik kousků (asi na 5 – 6), a na vále vyválíme hady jako na vánočku.
Lískové pruty zbavíme v horní polovině kůry (bývá nahořklá), potřeme je nepatrně olejem
a potom na ně navineme spirálu těsta.
Pečeme nad žhavými uhlíky na ohništi až se těsto na tyče nelepí a jdou lehce sundat.
Příloha k pečeným buřtům a zábava pro děti a vnoučata….
Recept podle Petry PNIZ připravila Jana Macůrková
Neměla sis to nechat na Čarodějnice? 🙂
Spíš na 24.dubna, kdy na sv.Jiří vylézají z děr hadi a štíři…. tak honem ještě sehnat nějaký recept na přípravu hmyzu a podobných potfor….
Neříkej dvakrát! Psala jsem ti, že mám v zásobě Mongoly, ale že je to dost velký do hrnce. A tehdy jsem se ubrzdila, protože už by to vypadalo divně, ale moje dítě kamarádí s africkým pánem a už dva roky spolu chodí na lov…
Na Afriku taky dojde, mám stažené nějaké docela zajímavé recepty, zkusím něco upatlat.
Jedna z mých šéfek měla manžela Senegalce a občas dotáhla něco k jídlu do práce. Nijak až vůbec mě to neoslovilo… Až jsme přišli na to, že ona neumí vařit nic :-), takže s napětím čekám na tvoje tvoření.
A to mý dítě: Lověji spolu cvrčky ku konzumaci.
Hada jsem jedla několikrát v Číně, je to moc dobré maso. Do hlavy neeee!
Tole vypadá moc zajímavě, to určitě zkusím. Dalo by se sypnout sezamovým semínkem, kmínem, hrubou solí…….
Jeden z našich kolegů geologů byl služebně někde na Jávě či kde, na šachtě vyhrabali asi 7 m dlouhou krajtu a co myslíš že s ní udělali? Ano, za b) je správně, sežrali ji…. Je to jen otázka potravních řetězců v místě obvyklých.
Prosím prosím smutně koukám. Nemáte někdo recepis na štrůdl z tenoučkého těsta, ne lístkového. Maminka ho dělávala, ale já jsem recept od ní v jejích pečlivých poznámkách nikde nenašla. Vím, že byl moc dobrý, maminka postrouhala jablka, kyselejší, prosypala je cukrem, přidala rozinky, zakápla rumem a sterilizovala. Jablka pustila šťávu a pak se používala do toho štrůdlu. Kamarád má spoustu letních jablek, které nejí, tak jsem mu slíbila, že tam na den dojedu s lahvemi a udělám to. Ale potřebuju recept na to těsto. Děkuji kuchatkám, určitě si některá na něj vzpomenete.
Katyp, maminka zřejmé dělala tažený štrůdl? Já ho mám moc ráda, ale nedělám, je to dost pracné. Dělám svoje „podlevoční“ těsto, ale je asi takhle: Cca 300 – 400 g hladké mouky, 1 hera, 2 vejce, 2PL octa, 2 PL studené vody a špetka soli. Přesný poměr mouky není, protože každá má jiný obsah lepku. Těsto by mělo být měkké a pružné, při válení by se nemělo moc lepit.
Děkuji, to bude asi ono. Tažený štrůdl určitě nedělala, ale tohle s tím octem tuším bylo ono! Vím, že jsem se divila, že do těsta ocet, ale bylo to vždy moc dobré.
Je to hodně starý recept, mám ho od maminky, ta zase od té své… Jsme na něj zvyklí, štrůdl z lískového těsta by u nás neprošel ?.
Já jen dávám vodu napůl s mlékem a nedávám Heru, ale olej.
Teď jsi mi něco připomněla – ten krásný pojem „podlevoční“ je hodně podobný termínu „per akva gonum“ – aneb pera k vagonům…..
No, dělám ho podle voka….
Milá Katyp, Devětapadesátka mě předběhla, také jsem si myslela, že maminka dělala tažený štrůdl. Pokud ne, nevadí, stejně sem ten recept dám, může se hodit Tobě nebo některé další kuchatce. Opisuji z kuchařky, přísady jsou přímo v textu:
TAŽENÝ ZÁVIN
250 g hladké mouky, která nesmí být čerstvě mletá ani vlhká, prosejeme na vál. Střed vyhloubíme a nalejeme do něj 0,1 l vlažné vody, 20 g oleje, 1 žloutek, 4 g soli a 0,1 l kyselé smetany. Těsto dobře propracujeme, až se nechytá prstů ani válu. Potom ho pomoučníme a zakryjeme utěrkou, na kterou přiklopíme ohřátý kastrůlek. Necháme odpočívat 20 minut. Mezitím si na kuchyňský stůl připravíme starší ubrus, který posypeme moukou. Odpočinuté těsto na ubruse vyválíme a dál vytahujeme hřbety rukou namočenými v oleji. Plát podebereme a vytahujeme ze všech stran tak, aby byl co nejtenčí, nesmí však proděravět. Někdy se to stane, než se získá praxe, přesto se však závin podaří. Když je těsto tenké jako papír, odřízneme silnější okraje. Potom těsto pokropíme rozpuštěným máslem, posypeme strouhanou houskou a plníme připravenou náplní. Nakonec závin pomocí ubrusu srolujeme, přesuneme na pomaštěný plech, pomažeme žloutkem a pečeme v prudké troubě 25 minut, až je shora světlehnědý.
Maminka ho občas dělávala, když se jí plát někde protrhnul, udělala na něj „záplatu“ z odkrojeného zbytku a nepotírala ho před pečením žloutkem, ale hned po upečení ještě horký zlehka (je velmi křehký) rozpuštěným máslem. Byl skvostný!!! 🙂
Ať už budete tvořit podle kteréhokoliv receptu, moc přeji, ať se dílo podaří. Přeji hezký den.
Skvostný je, ale straaaašně pracný ?.
Tažený štrůdl Magdaleny Dobromily Rettigové:
1 hrnek polohrubé mouky,
1/2 hrnku hladké mouky,
špetka soli, l vejce,
I lžička octa.,
l lžička oleje, doléváme vlažnou vodu.
Těsto hodně vypracujeme až se nechytá na ruky.
Pak těstem několikrát práskneme o vál.
Rozdělíme na dva bochánky a zabalíme do teplé utěrky
a necháme 1/2 hod. v teple odpočívat.
Potom těsto částečně rozválíme a opatrně vytahujeme
i okraje na tenko na čisté utěrce, pomastíme, posypeme strouhankou,
poklademe jablky, pocukrujeme a posypeme skořicí, můžeme přidat i
hrozinky. Těsto na utěrce srolujeme a na utěrce přeneseme na pomaštěný plech. Na povrchu pomastíme máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Dovolím si přidat svůj recept. Opsala jsem ho před dávnými časy z kalendáře televizních hlasatelek a pokud chci tenký, dělám pouze tento. S těstem se velmi dobře pracuje, netrhá se a je to jednodušší než tažený:
Pivní štrůdl
30dkg hladké mouky
1/2 kostky ztuženého pokrmového tuku (Omega, Iva)
1/8 l piva (16 lžic)
vypracovat těsto a dát na 1/2 hod pod horký kastrůlek
rozdělit na 3 díly, rozválet placky dál jako každý štrůdl… svinutý potřít máslem
Peču horkovzduch při 150° 40 minut všechny 3 šišky na jednom plechu ,
Nebo nakrájet proužky stočit do vrtulky potřít rozšlehaným bílkem a sypat sýrem nebo cukrem se skořicí a upečeným namáčet konečky v čokoládové polevě …Vrtulky peču 20 min
Dělám úplně stejný,chutná jako tažený,je moc dobrý a do toho kalendáře ho dala Milena Vostřáková.
A nebo taky „ponorné těsto“: 40 dkg hl. mouky, 1 IVA (Omega…), 2 žloutky, 2 dl vlažného mléka, 1 lžíce octa, špetka soli. Vypracovat těsto a na dvě hodiny ponořit do studené vody. Lehce se vyvaluje do tenka.
Děvčátka má zlatá, mám averzi na ztužené tuky. Takže je-li možné je něčím nahradit, udělám to. Stejně to mám s Herou, ale tu spolehlivě nahradí máslo. Nemáte některá zkušenosti s nahrazováním ztuženin právě u těch štrúdlů? Jsou totiž bez výjimky dobré 🙂 a vlastně je mi trochu líto, že je nedělám… Třeba do taženého těsta se v naší rodině historicky nedává olej, ale oříšek másla (babička byla ze statku – více mléka, méně olejnin) a funguje to minimálně sto let. Hrňte sem zkušenosti, prosííím 🙂
Do těsta na závin (tažený) dávala maminka sádlo, ofšem sádlo doma vyškvařené z doma krmeného čuníka (díky, teto, za všechno, co jste nám se strýcem dali).
Od doby, co už maminka není, jsem nejradši dělala závin z těsta tvarohového (stejné množství mouky, tvarohu a másla nebo hery) nebo cca 40 dkg mouky, kostky másla, jedné zakysanky a jednoho nebo dvou tloutků. Je ovšem pravda, že jsem tato těsta nemívala vyválená na teninko. Co jsem sama, jsem ještě nepekla…
Díky. Doufala jsem v to sádlo. A tak jak stojí těsto tvarohové, já dělám s jogurtem. Taky moc dobrý!
Se mi zdá, že prosté užovky na klacku se nám tu parádně změnily v pěkně nacpané anakondy, že? 🙂
No, taky bych nahrazovala sádlem. Kynuté těsto tak peču běžně.