(197) Pečeme hady

Místopřísežně prohlašuji, že při tvorbě receptů č. 195 Netopýři na víně a  a č. 197  Pečeme hady,  neutrpěl ani jeden ze zvláště chráněných živočichů  (Zák. 114/92 Sb.) žádnou újmu.

300 g hladké mouky
1 lžička organa
½ lžičky soli
½ kostky droždí
špetka cukru, 1,5 dcl mléka
olej na potření lískových nebo javorových prutů

Lískové nebo javorové pruty jako na pečení buřtů na ohni.

Připravíme si teplé mléko, do něj vsypeme špetku cukru. Přidáme droždí.
Když droždí vyplave, vypracujeme s hladkou moukou a oreganem nelepivé těsto.
Necháme asi 20 minut kynout.
Těsto si rozdělíme na několik kousků (asi na 5 – 6),  a na vále vyválíme hady jako na vánočku.
Lískové pruty zbavíme v horní polovině kůry (bývá nahořklá), potřeme je nepatrně olejem
a potom na ně navineme spirálu těsta.

Pečeme nad žhavými uhlíky na ohništi až se těsto na tyče nelepí a jdou lehce sundat.

Příloha k pečeným buřtům a zábava pro děti a vnoučata….

Recept podle Petry PNIZ připravila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

24 komentářů: (197) Pečeme hady

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Neměla sis to nechat na Čarodějnice? 🙂

  2. Katyp50 napsal:

    Hada jsem jedla několikrát v Číně, je to moc dobré maso. Do hlavy neeee!
    Tole vypadá moc zajímavě, to určitě zkusím. Dalo by se sypnout sezamovým semínkem, kmínem, hrubou solí…….

  3. Katyp50 napsal:

    Prosím prosím smutně koukám. Nemáte někdo recepis na štrůdl z tenoučkého těsta, ne lístkového. Maminka ho dělávala, ale já jsem recept od ní v jejích pečlivých poznámkách nikde nenašla. Vím, že byl moc dobrý, maminka postrouhala jablka, kyselejší, prosypala je cukrem, přidala rozinky, zakápla rumem a sterilizovala. Jablka pustila šťávu a pak se používala do toho štrůdlu. Kamarád má spoustu letních jablek, které nejí, tak jsem mu slíbila, že tam na den dojedu s lahvemi a udělám to. Ale potřebuju recept na to těsto. Děkuji kuchatkám, určitě si některá na něj vzpomenete.

    • Devětapadesátka napsal:

      Katyp, maminka zřejmé dělala tažený štrůdl? Já ho mám moc ráda, ale nedělám, je to dost pracné. Dělám svoje „podlevoční“ těsto, ale je asi takhle: Cca 300 – 400 g hladké mouky, 1 hera, 2 vejce, 2PL octa, 2 PL studené vody a špetka soli. Přesný poměr mouky není, protože každá má jiný obsah lepku. Těsto by mělo být měkké a pružné, při válení by se nemělo moc lepit.

    • bozena.fialova napsal:

      Milá Katyp, Devětapadesátka mě předběhla, také jsem si myslela, že maminka dělala tažený štrůdl. Pokud ne, nevadí, stejně sem ten recept dám, může se hodit Tobě nebo některé další kuchatce. Opisuji z kuchařky, přísady jsou přímo v textu:
      TAŽENÝ ZÁVIN
      250 g hladké mouky, která nesmí být čerstvě mletá ani vlhká, prosejeme na vál. Střed vyhloubíme a nalejeme do něj 0,1 l vlažné vody, 20 g oleje, 1 žloutek, 4 g soli a 0,1 l kyselé smetany. Těsto dobře propracujeme, až se nechytá prstů ani válu. Potom ho pomoučníme a zakryjeme utěrkou, na kterou přiklopíme ohřátý kastrůlek. Necháme odpočívat 20 minut. Mezitím si na kuchyňský stůl připravíme starší ubrus, který posypeme moukou. Odpočinuté těsto na ubruse vyválíme a dál vytahujeme hřbety rukou namočenými v oleji. Plát podebereme a vytahujeme ze všech stran tak, aby byl co nejtenčí, nesmí však proděravět. Někdy se to stane, než se získá praxe, přesto se však závin podaří. Když je těsto tenké jako papír, odřízneme silnější okraje. Potom těsto pokropíme rozpuštěným máslem, posypeme strouhanou houskou a plníme připravenou náplní. Nakonec závin pomocí ubrusu srolujeme, přesuneme na pomaštěný plech, pomažeme žloutkem a pečeme v prudké troubě 25 minut, až je shora světlehnědý.
      Maminka ho občas dělávala, když se jí plát někde protrhnul, udělala na něj „záplatu“ z odkrojeného zbytku a nepotírala ho před pečením žloutkem, ale hned po upečení ještě horký zlehka (je velmi křehký) rozpuštěným máslem. Byl skvostný!!! 🙂
      Ať už budete tvořit podle kteréhokoliv receptu, moc přeji, ať se dílo podaří. Přeji hezký den.

    • Jana Macůrková napsal:

      Tažený štrůdl Magdaleny Dobromily Rettigové:
      1 hrnek polohrubé mouky,
      1/2 hrnku hladké mouky,
      špetka soli, l vejce,
      I lžička octa.,
      l lžička oleje, doléváme vlažnou vodu.
      Těsto hodně vypracujeme až se nechytá na ruky.
      Pak těstem několikrát práskneme o vál.
      Rozdělíme na dva bochánky a zabalíme do teplé utěrky
      a necháme 1/2 hod. v teple odpočívat.
      Potom těsto částečně rozválíme a opatrně vytahujeme
      i okraje na tenko na čisté utěrce, pomastíme, posypeme strouhankou,
      poklademe jablky, pocukrujeme a posypeme skořicí, můžeme přidat i
      hrozinky. Těsto na utěrce srolujeme a na utěrce přeneseme na pomaštěný plech. Na povrchu pomastíme máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

    • kvetula.v napsal:

      Dovolím si přidat svůj recept. Opsala jsem ho před dávnými časy z kalendáře televizních hlasatelek a pokud chci tenký, dělám pouze tento. S těstem se velmi dobře pracuje, netrhá se a je to jednodušší než tažený:
      Pivní štrůdl
      30dkg hladké mouky
      1/2 kostky ztuženého pokrmového tuku (Omega, Iva)
      1/8 l piva (16 lžic)
      vypracovat těsto a dát na 1/2 hod pod horký kastrůlek
      rozdělit na 3 díly, rozválet placky dál jako každý štrůdl… svinutý potřít máslem
      Peču horkovzduch při 150° 40 minut všechny 3 šišky na jednom plechu ,
      Nebo nakrájet proužky stočit do vrtulky potřít rozšlehaným bílkem a sypat sýrem nebo cukrem se skořicí a upečeným namáčet konečky v čokoládové polevě …Vrtulky peču 20 min

    • a.rena napsal:

      A nebo taky „ponorné těsto“: 40 dkg hl. mouky, 1 IVA (Omega…), 2 žloutky, 2 dl vlažného mléka, 1 lžíce octa, špetka soli. Vypracovat těsto a na dvě hodiny ponořit do studené vody. Lehce se vyvaluje do tenka.

  4. BOYE napsal:

    Děvčátka má zlatá, mám averzi na ztužené tuky. Takže je-li možné je něčím nahradit, udělám to. Stejně to mám s Herou, ale tu spolehlivě nahradí máslo. Nemáte některá zkušenosti s nahrazováním ztuženin právě u těch štrúdlů? Jsou totiž bez výjimky dobré 🙂 a vlastně je mi trochu líto, že je nedělám… Třeba do taženého těsta se v naší rodině historicky nedává olej, ale oříšek másla (babička byla ze statku – více mléka, méně olejnin) a funguje to minimálně sto let. Hrňte sem zkušenosti, prosííím 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..