750 g mletého masa (mix vepřového a hovězího),
sůl, mletý pepř, majoránka,
3 vejce,
3 rohlíky,
trochu mléka,
2 lžíce hladké mouky,
olej
Omáčka: 1 velká cibule, 100 g rajského protlaku, 1 lžička mleté papriky, po 5 kuličkách pepře a nového koření, 2 bobkové listy, 2 lžíce hladké mouky, 3-4 sterilované okurky, 150 g sterilovaného hrášku, 1-2 zelené papriky (podle velikosti), 200 g smetany
Rohlíky pokrájené na kousky zalijeme trochou mléka a necháme vsáknout. Přidáme je k masu, přidáme i celá vejce, osolíme, okořeníme a dobře promícháme. Podle potřeby zahustíme moukou.
Z masové směsi tvoříme mokrýma rukama válečky, které usmažíme ze všech stran na rozpáleném oleji.
Do tuku zbylém po smažení masa nasypeme nadrobno pokrájenou cibuli a osmahneme dozlatova. Přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přidáme mletou papriku, protlak, promícháme a zalijeme vodou. Přidáme pepř, nové koření a bobkový list. Povaříme 15-20 minut.
Zatím očistíme papriky a nakrájíme na nudličky. Hrášek scedíme a necháme okapat, okurky pokrájíme na kostičky.
Hotovou omáčku přecedíme. Nasypeme do ní pokrájenou papriku, hrášek a okurky, vložíme usmažené čufty a všechno společně ještě pár minut povaříme. Nakonec dochutíme solí a cukrem a zjemníme smetanou. Podáváme s rýží, těstovinami nebo vařenými bramborami.
Pozn: omáčku jsem necedila, přišlo mi to zbytečné. S okurkami doporučuji velice opatrně, přidávala jsem po malých lžičkách.
Připravila Jana Macůrková
Jani, prosím Tě, odkud jsi čerpala? Tatínek a jeho sestra vyrůstali v bývalé Jugošce a teta mne hodně jídel učila, ale čufty neměla se zeleninou
Mám Balkánskou kuchařku a tam jsou obě verze, tahle se mi ale zamlouvala víc. Takhle je dělala loni v lét i naše bytná (Marína) na Murteru.
Tohle bude co nejdřív.