(2207) Předvýplatní křimický hrnec

1 sáček křimického zelí
1 kg uzených žeber
1 kg brambor
1 konzerva červených fazolí v tomatě
(uvařené fazole+rajský protlak)
1 cibule
1 lžíce sádla
hladká mouka

4 stroužky česneku
bobkový list,
sůl
(sladká paprika)

V tlakovém hrnci uvařím uzená žebra s česnekem. Obereme maso, vývar uložíme.
Na sádle zpěníme cibulku, přidáme na kostky nakrájené oloupané brambory, zaprášíme paprikou, přidáme bobkový list a podlijeme vývarem.Vaříme asi 15 minut, přidáme pokrájené zelí a fazole.
Mouku rozmícháme s trochou vody, a polévku zahustíme. Nakonec vložíme maso a ještě asi 10 minut povaříme.
Není nutno, ale lze přidat zakysanou smetanu.

Pozn: fazole mám svoje, uvařila jsem je a vložila do polévky, tím pádem jsem dala rajský protlak.

Z Lobkovické kuchařky čerpala Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (2207) Předvýplatní křimický hrnec

  1. sharka.68 napsal:

    Tak u nás to bude bolehošťský hrnec😉…křimické tu neprodávají…ale dám plechovkový fizule…tohle je ještě drahý jidlo… pamatuju, když jsme 3 dny před vejplatou jedli pytlikovy polivky…opravovali jsme barák….jo, kde ty časy jsou..

  2. BOYE napsal:

    Lobkoviczové v Křimicích zjevně netuší, jaké suroviny patří do předvýplatní polívky, čili oukropu.
    Toho bych se chtěla dožít, že otevřu před vejplatou lednici a almárku a bude tam maso, zelí, brambory, zelenina, koření, luštěniny, ba i sůl! No tak to nebudu vařit polívku, ale vystrojim hostinu.
    Naše zásobárny před výplatou poskytujou už jen zdravé a výživné potraviny typu ovesné vločky, žitná mouka, čiroková instantní kaše, kukuřičné lupínky, kýbl oliv, tresčí játra a mrkef.

    Ale polívka dobrá. Ráda si jí uvařim. PO VEJPLATĚ. 🙂

    • sharka.68 napsal:

      😂😂😂 olivy a tresci jatra😃😃😃

      • Jana Macůrková napsal:

        Tohle říct před mijí starší dcerou, že někde zbývají tresčí játra, tak by se určitě ráda stěhovala…..

        • BOYE napsal:

          To je to, když po vejplatě jedeš na nákup a koupíš ty věci, který normálně ne, páč jsou drahý. Tedy ty játra kupuju v akcích… No a olivy, když u nás dojdou, znamená to totéž, jako když z Labe vykoukne Hladovej kámen = jsme na suchu. Olivy se u nás dávají do jídla skoro stejně často, jako cibule. Sedmi až devítikorunový sáčky, nebo sušený drcený. Slušný zavařený kupuju ke konkrétním účelům a slušný sušený, to je luxus o který píšu Ježíškovi a abych to měla sichr, tak i Santovi i tóže Marózovi (Neplést si dědušku Maróze s Pavkou Morozovem!!!)

          • Vera M. napsal:

            Já to mám s olivami taky tak.
            Nikdy nepochopím cenu oliv

          • lakysa22 napsal:

            Já ryby nejím, ale tresčí játra si tak jendou za rok dám. Naposled jsem koupila, ještě byl Laky. Otevřu pkdvhovku, jen olej a v rožku se krčil kousínek jater. Pejsek se nezlobil..

          • sharka.68 napsal:

            Pavka by tě udal, za zhýralost a obžerství 😀

          • jarybarka napsal:

            Tresčí játra mijim v obchodě obloukem.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..