500 g hladká mouka
300 ml mléko
100 g cukr
1 žloutek
1 kostka droždí (necelá)
Mléko ohřejeme, přidáme cukr a droždí. Potom přidáváme hladkou mouku až je těsto hladké a nelepivé. Necháme asi 30 minut vykynout. Na plechu vyválíme „hady“ ze kterých nakrájíme špalíčky, omočíme v oleji a rovnáme do pekáče.
Pečeme až je povrch dočervena.
Krém:
1 l mléka
50 g cukru
2 – 3 vanilkové pudinky (podle druhu, některé houstnou lépe, některé skoro vůbec)
2 lžíce rumu
z mléka si oddělíme asi 2 dcl, do kterých nasypeme a dobře rozmícháme pudink. Ostatní mléko ohřejeme na bod varu, přisypeme cukr a poté opatrně vléváme za stálého míchání mléko s pudinkem. Vaříme do zhoustnutí. Necháme mírně vychladnout a vmícháme rum.
Oblíbené jídlo našeho fotografa Vlastika připravila Jana Macůrková
jéééé….ty jsem dlouho neměla :o)
Jak jsem „nežravá“ na sladká jídla, tak tohle bych si dala okamžitě, slinu mám jak oprať. Pošlu recept na cukrářské palačinky. Ty jsem kdysi zadělávala v lavóru, protože když se to rozhlásilo, dorazili sousedi a bylo vymalováno. Jsou fakt úžasné.
Šup sem s nimi ?
Už to šlo Janě mailem.
Dukátové buchtičky, ty mám moc ráda, dlouho jsem je nedělala. Když byla chuť moc velká, tak puding byl hned a místo buchtiček skvěle posloužil loupáček i vánočka. To byla dobrůtka, skvělé vzpomínky na mládí. Čekala jsem, kdy se tady objeví, díky, díky.
Jj s vánočkou byly buchtičky obzvláště dobré. S maminkou jsme pekly obvykle dvě, ale nesnědly se, takže pak byly buchtičky se šodó. A žloutky jsme také vmíchaly a z bílků sníh se použil nahoru. Na ozdobu a na chuť.
U nás zase když zbydou buchtičky, tak druhý den je snídaně – buchtičky se švestkovýma povidlama. Naše děti jich byly takhle schopné „dožrat“ i půl pekáče.
Moje babi v míchala do mléka s rozmíchanými pudinky 2 žloutky a pak teprva vlila do vařícího mléka.a do již uvařeného horkého pudinku pak zlehka vmíchala sníh ze 2 bílků.Byl z toho nadýchaný úžasný pudinkový krém.
to určitě vyzkouším
My jsme dávaly s maminkou ty žloutky až do hotové směsi. A sněhem z bílků jsme následně nazdobily to jídlo. Já miluju sníh z bílků, mívaly jsme ho s rozmačkanými malinami, jahodami……….. trochu cukru k tomu, byla to úžasná pochoutka.
Ano sníh z bílků s rozmačkaným ovocem, to jsme taky mívali a tím mamka zdobila puding, nevím, proč se dneska něco takového nedělá. Vajíčka jsme měli svoje, jako na vesnici. Budu to muset jednou udělat.
Kapku odbočím, ale před časem jsem někde našla recept na jednoduchou zmrzlinu – právě ten sníh z bílků s cukrem + rozmačkané jahody či maliny, promíchat a dát zmrazit. Během tuhnutí není třeba míchat a je to dobré, jemné, nekrystalizuje to.
Tahle zmrzka je moc dobrá:
https://www.toprecepty.cz/recept/40719-domaci-zmrzlina-od-lenky-syrovatkove/
Trochu je tam chyba v postupu-ten sníh z bílků tam přijde taky. Já dělám ve zmrzlinovači tuto:
tvaroh ve vaničce+2PL cukru+trochu mléka a jakékoliv ovoce (jahody, meruňky, banán, ..).
Rozmixovat a mrazit. Chutná to jako Míša.
Dukátové buchtičky milovaly moje děti. Když tu nejmladší hlídala moje maminka, protože školku nesla tak špatně, že začala zadrhávat, měly v týdnu dukátové buchtičky i 2krát. Vždy, když se zeptala, co chce k obědu, dostala odpověď dukátové buchtičky a pórkovou polívku. Dnes si na ně zajdu pokud se objeví na meníčku v restauraci, co máme naproti práci. Dělají je famózně, omáčka voní po vanilce a je v ní hodně rumu. Už slintám, jen si na to vzpomenu.
Proboha kde to žiješ?
V Říčanech je výrobna knedlíků, kde občas mívají dukátové buchtičky balené asi tak po 2 slušnějších porcích. Stačí dát na chvilku do mikrovlnky a dodělat pudink. Občas se dají koupit také v některých malých pekárnách.
Sladké jídlo vaří vždy ve středu, minulou měli žemlovku, takovou neumím ani já, vysoká , plná tvarohu z hrozinkama, navoněná rumem a byl k ní vanilkový krém. Zítra jdu na bramborové taštičky s povidlím sypané perníkem. Mají tam takovou šikovnou děvčinu cukrářkou.
No odeslala jsem to dříve, nežli jsem se stihla doptat. Tohle jídlo v restauracích hned tak není. Takže proto se ptám, v Praze by to asi nikdo nenabízel.
Hned bych si dala.
Tak zatím jsem po noční směně snědla sekanou, rajčátkový salát s cibulkou a k tomu kus měkkého kváskového chleba. Nic moc, ale jdu spát najedená a jakž takž.
Pro Katyp – sekaná a rajčátkový salát, mňam, taky dobré a jako zákusek by mohla být pěna z bílků s ovocem, jé, to by pak spinkalo, sladké sny.
Děláte mi chutě všechny. My tady finišujeme se svatbou, už to začíná být v klidu, zítra dopo smíchám umazánky a uvařím kotel buřtguláše pro noční tahouny, nažehlíme šatečky a už se budem jen krášlit a odpočívat, aby se nám rozzářila pleť. Dneska byl ještě fofr a já v půl osmé zjistila, že nikdo nenakrmil moje černé děti, které mají stále hlad. Plán byla čočka a uzený. Tak hbitě čočku do papiňáku, za 25 min. hotovo a v tu chvíli mi došlo, že uzené je v mrazáku… Tak jsem naklofala hromadu bylinek a natí, nadrobno velký stroužek česneku, s pár lžícemi oliváče to zamíchala do čočky a navrch hojně posypala nasekanými rajčaty a korunovala květem lichořeřišnice. Bylo to dobrý a hezký… jen tu chuť na maso to poněkud neuspokojilo…
Držím palce, ať se vše podaři :o)