(200) Dukátové buchtičky

500 g hladká mouka
300 ml mléko
100 g cukr
1 žloutek
1 kostka droždí (necelá)

Mléko ohřejeme, přidáme cukr a droždí. Potom přidáváme hladkou mouku až je těsto hladké a nelepivé. Necháme asi 30 minut vykynout. Na plechu vyválíme „hady“ ze kterých nakrájíme špalíčky, omočíme v oleji a rovnáme do pekáče.
Pečeme až je povrch dočervena.

Krém:
1 l mléka
50 g cukru
2 – 3 vanilkové pudinky (podle druhu, některé houstnou lépe, některé skoro vůbec)
2 lžíce rumu

z mléka si oddělíme asi 2 dcl, do kterých nasypeme a dobře rozmícháme pudink. Ostatní mléko ohřejeme na bod varu, přisypeme cukr a poté opatrně vléváme za stálého míchání mléko s pudinkem. Vaříme do zhoustnutí. Necháme mírně vychladnout a vmícháme rum.

Oblíbené jídlo našeho fotografa Vlastika připravila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (200) Dukátové buchtičky

  1. Ivana P. napsal:

    jéééé….ty jsem dlouho neměla :o)

  2. Katyp50 napsal:

    Jak jsem „nežravá“ na sladká jídla, tak tohle bych si dala okamžitě, slinu mám jak oprať. Pošlu recept na cukrářské palačinky. Ty jsem kdysi zadělávala v lavóru, protože když se to rozhlásilo, dorazili sousedi a bylo vymalováno. Jsou fakt úžasné.

  3. Jiřina napsal:

    Dukátové buchtičky, ty mám moc ráda, dlouho jsem je nedělala. Když byla chuť moc velká, tak puding byl hned a místo buchtiček skvěle posloužil loupáček i vánočka. To byla dobrůtka, skvělé vzpomínky na mládí. Čekala jsem, kdy se tady objeví, díky, díky.

  4. jarybarka napsal:

    Moje babi v míchala do mléka s rozmíchanými pudinky 2 žloutky a pak teprva vlila do vařícího mléka.a do již uvařeného horkého pudinku pak zlehka vmíchala sníh ze 2 bílků.Byl z toho nadýchaný úžasný pudinkový krém.

  5. Katyp50 napsal:

    My jsme dávaly s maminkou ty žloutky až do hotové směsi. A sněhem z bílků jsme následně nazdobily to jídlo. Já miluju sníh z bílků, mívaly jsme ho s rozmačkanými malinami, jahodami……….. trochu cukru k tomu, byla to úžasná pochoutka.

  6. 60anda napsal:

    Dukátové buchtičky milovaly moje děti. Když tu nejmladší hlídala moje maminka, protože školku nesla tak špatně, že začala zadrhávat, měly v týdnu dukátové buchtičky i 2krát. Vždy, když se zeptala, co chce k obědu, dostala odpověď dukátové buchtičky a pórkovou polívku. Dnes si na ně zajdu pokud se objeví na meníčku v restauraci, co máme naproti práci. Dělají je famózně, omáčka voní po vanilce a je v ní hodně rumu. Už slintám, jen si na to vzpomenu.

  7. Katyp50 napsal:

    No odeslala jsem to dříve, nežli jsem se stihla doptat. Tohle jídlo v restauracích hned tak není. Takže proto se ptám, v Praze by to asi nikdo nenabízel.
    Hned bych si dala.
    Tak zatím jsem po noční směně snědla sekanou, rajčátkový salát s cibulkou a k tomu kus měkkého kváskového chleba. Nic moc, ale jdu spát najedená a jakž takž.

  8. BOYE napsal:

    Děláte mi chutě všechny. My tady finišujeme se svatbou, už to začíná být v klidu, zítra dopo smíchám umazánky a uvařím kotel buřtguláše pro noční tahouny, nažehlíme šatečky a už se budem jen krášlit a odpočívat, aby se nám rozzářila pleť. Dneska byl ještě fofr a já v půl osmé zjistila, že nikdo nenakrmil moje černé děti, které mají stále hlad. Plán byla čočka a uzený. Tak hbitě čočku do papiňáku, za 25 min. hotovo a v tu chvíli mi došlo, že uzené je v mrazáku… Tak jsem naklofala hromadu bylinek a natí, nadrobno velký stroužek česneku, s pár lžícemi oliváče to zamíchala do čočky a navrch hojně posypala nasekanými rajčaty a korunovala květem lichořeřišnice. Bylo to dobrý a hezký… jen tu chuť na maso to poněkud neuspokojilo…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..