Je to podruhé, co jsem tohodle krasavce našla tady u nás. Znám je z Rotavy z nadmořské výšky nad 800 m, tady jsou vzácní.
Pozor na něj, je jedovatý.
Hřib kříšť
Je to podruhé, co jsem tohodle krasavce našla tady u nás. Znám je z Rotavy z nadmořské výšky nad 800 m, tady jsou vzácní.
Pozor na něj, je jedovatý.
Hřib kříšť
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
Promiň, ale jedovatej není, je „pouze“ nejedlý, citlivějším lidem by mohl způsobit zažívací potíže. Nicméně ho omylem těžko sníš – je hnusně hořkej. Jedovatej je satan a hřiby rudonachový, Le Galové, Moserův a nachový.
Pilát, Ušák 1962, 1966 uvádí, že je jedovatý. (jedovatá je právě ta látka, která způsobuje tu huřkost). Je to starší kniha, ale zase oba byli mykologové výborní, takže nevím.
Shodneme se, že v kategorii sežrat-nesežrat to patří do tý druhý. 🙂
Taky jsem ho tam s chutí nechala, i když mně překvapil, já je opravdu znám z té Rotavy, tam dorůstají úctyhodných rozměrů. Je tam silně kyselá půda a to mají rádi…
Hřib kříšť je nejedlá houba z čeledi hřibovitých. Řadí se do sekce Calopodes a mezi modrající a barevné hřiby.
Satana jsem viděla pouze jednou v okolí Kaplice a tohoto asi nikdy.
Navštiv houbovou rezervaci Luční u Turovce (kousek od Tábora)…
Já satana 2x a to vždycky u Lysé nad Labem. Na rozdíl od kříště satan chce půdu vápnitou. Ale víš,kolik lidí říká satan hořčákům?
Já si jich před pár lety přinesla celý košík. Na mojí omluvu …. houby moc neznám, tato vypadala nádherně a bylo jich tam hodně. Mno, je mi to líto, ale skončily v popelnici.
Ano to se stává. Paní Buková si jich donesla také plný košík. A ještě se s panem Břečkou hádala, když se jí zeptal, jestli ví, kde mají kompost. Až když jí podal nožík a nechal ji ochutnat kousek, tak už to v tom košíku ani nepřebírala, letělo to všechno…
Hořáků tu rostou kvanta.Bohužel často bývají po lese rozkopané a pošlapané. Bezmozci chodí i na houby.
Marcelko hořčák dokonale klame tělem tak se stane že se někdo splete a přinese je domů.
Kdysi dávno již tomu, jsme našli v lese nad Ledečkem na pařezu postaveného hořčáka, kterému někdo na hlavu vyřezal krasopisně nápis AHOJ. Od té doby jsme dlouho říkali hořčáků „ahojáci“. Mám ale zkušenost, že první větší výskyt hořčáků dost často předznamenává letní pauzu v růstu hub. No, uvidíme….
Ejdovatý nebude – je vokousanej a poblíž žádná mitvola!
Já jednou dostala tašku hub – musím vjéřit, anžto neznàm. Jeden byl hodně velkej, zdravej, a tak krájí , krájím – už jsem ho přidala k otsasním, když mě napadlo ocbutnat…HOŘKEJ! Ale herozně, naštěstj jsem vysbírala..🍄
Moje maminka jednou, když chystala večeři z hub přivezených z Mlýnce u Rožďalovic, rozbíjela vajíčka rovnou do smaženice. No a jedno bylo pukavec. Tak to vysbírat nešlo…..
já ho jednou našla a sebrala Neměl typický vzhled, našla jsem ho pod listím.
Dala jsem ho do polévky a pak spokojeně snědla 2 misky. Hořká chuť nebyla tak patrná, ale pak jsem bli…teda zvracela dva dny.
Jak píše Pilát, Ušák, je jedovatý, i když asi mírně. Citlivější lidé to ale posnědení zjistí právě tím zvracením, někdo neví jestli dřív dolem, nebo horem….