10 kg kedluben Gigant
4 sáčky přípravku Deko, Nova, Nako nebo Pikanta
1 l octa
2 l vody
Na přislazení Spolarin
Několik velkých kedluben (Gigant) nakrouháme na hrubém struhadle.
Nasypeme do velké nádoby a zalijeme vařícím nálevem připraveným z výše uvedených ingrediencí.
Nádobu přiklopíme (poklicí, dřevěnou deskou apod.), a zakryjeme dekou, aby vše bylo v teple co možná nejdéle.Druhý den zelí nacpeme do sklenic, zajileme asi 2 cm nálevu a 20 minut sterilujeme.
Pozn: 10 kg vystačí na cca 20 – 22 velkých sklenic.
Stejným způsobem můžeme sterilovat i zelí bílé nebo červené
Nesladit cukrem!
Recept vložila: Jana Macůková
To bych si raději udělala vlastní nálev a to:
4lvody,1l octa,16dkg cukru,15 dkg soli,50ks sladidla,po 5kusech-nové koření,bobkový list,hřebíček,černý pepř a hořčičné semínko dle chuti.Používám na všechno-okurky,pariky(tam přidám trochu oleje),červenou řepu atd.
Moje tchýně si dělala na okurky také vlastní nálev, ale já mám zkušenost, že s tím cukrem to kvasí, takže dávám podle návodu, jen dvojitou koncentraci a se Spolarinem.
To nevím,to jsem ještě neslyšela a dělám to tak léta,ale pravda,že ne kedlubnové zelí,jen hlávkové.
Léta jsem si dělala také svůj nálev na zeleninu, než mě sousedka přesvědčila a
dala mi svůj recept z macerátu.
4 lt vody, 1 l octa, 14 dkg soli, 60 dkg cukru, 1 malá lžička výtažku. Všechno
smícháme v hrci, až se sůl a cukr úplně rozpustí. Nevaří se. Tento nálev má
tu výhodu, že vám vydrží v láhvi i půl roku a používám ho při průběžném
zavařování, podle toho, jak zelenina dozrává.
To každopádně zkusím, kupované zelí mi moc nechutná. Dovezu si kedlubny i zelí od švagra 🙂
Salát ze zelí.
Zelí nakrájíme na co nejmenší plátečky. Posolíme, opepříme, trošku cukru přidáme,
zakápneme octem a olejem a mačkáme a mačkáme a mačkáme. To mačkání by
tady mohlo být i 20x. Až zelí pustí šťávu. Nejlepší je na druhý den odležené
v ledničce, ale my ho sníme hned.
Až budeš dělat, vyfotit a poslat mně. Text jsem uložila, potom dám na web.