(10) Kedlubnové zelí sterilované I.

10 kg kedluben Gigant
4 sáčky přípravku Deko, Nova, Nako nebo Pikanta
1 l octa
2 l vody
Na přislazení Spolarin

Několik velkých kedluben (Gigant) nakrouháme na hrubém struhadle.
Nasypeme do velké nádoby a zalijeme vařícím nálevem připraveným z výše uvedených ingrediencí.
Nádobu přiklopíme (poklicí, dřevěnou deskou apod.), a zakryjeme dekou, aby vše bylo v teple co možná nejdéle.Druhý den zelí nacpeme do sklenic, zajileme asi 2 cm nálevu a 20 minut sterilujeme.

Pozn: 10 kg vystačí na cca 20 – 22 velkých sklenic.
Stejným způsobem můžeme sterilovat i zelí bílé nebo červené
Nesladit cukrem!

Recept vložila:  Jana Macůková

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (10) Kedlubnové zelí sterilované I.

  1. IvaC napsal:

    To bych si raději udělala vlastní nálev a to:
    4lvody,1l octa,16dkg cukru,15 dkg soli,50ks sladidla,po 5kusech-nové koření,bobkový list,hřebíček,černý pepř a hořčičné semínko dle chuti.Používám na všechno-okurky,pariky(tam přidám trochu oleje),červenou řepu atd.

  2. Maja Motti napsal:

    To každopádně zkusím, kupované zelí mi moc nechutná. Dovezu si kedlubny i zelí od švagra 🙂

  3. raduna.ha napsal:

    Salát ze zelí.
    Zelí nakrájíme na co nejmenší plátečky. Posolíme, opepříme, trošku cukru přidáme,
    zakápneme octem a olejem a mačkáme a mačkáme a mačkáme. To mačkání by
    tady mohlo být i 20x. Až zelí pustí šťávu. Nejlepší je na druhý den odležené
    v ledničce, ale my ho sníme hned.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..