2 kg zralých špendlíků
1 l vody
60 dg cukru
1 čajová lžička kyseliny citrónové
1 citron
1 g kyseliny sorbové
Špendlíky (mirabelky) propláchneme studenou vodou, zalijeme 1 litrem
vody a dáme vařit.
Přidáme na malé kousky nakrájený citron, malou lžičku kyseliny citrónové a vaříme až se špendlíky zcela rozpadnou. Trvá to asi 40 minut.
Necháme trochu vychladnout a přecedíme přes plátno.
Přisypeme 60 dg cukru, přičemž do něj přimícháme 1 g (polovinu balení) kyseliny sorbové nebo půl sáčku Pomůcky pro konzervování (podle množství vzniklého sirupu – 2 g na 3 – 4 l.)
Přivedeme k varu a vaříme asi 3 – 5 minut. Po vychladnutí slijeme do lahví.
Pozn: napadlo mne přidat nejen ten citron, ale třeba šťávu z meruňkového nebo ananasového kompotu. Vyzkouším příště a to z mirabelek červených, teď jsem měla žluté.
Experimentovala Jana Macůrková
Dovolím si trochu poopravit název použitého ovoce. Nejedná se o mirabelky či špendlíky, ale o plody myrobalánu (slivoň myrobalán, myrobalán třešňový, slivoň třešňová, vše synonyma), který se používá jako podnož pro téměř všechny druhy slivoní v ovocných školkách. Často zplaňuje. Pochází z Balkánu, Blízkého východu a Střední Asie. Plody jsou od žlutých přes oranžové až po karmínově červené. Mirabelka je vyšlechtěný druh slivoně, u nás jediná povolená odrůda je Nancyská, která má zářivě žlutooranžové plody, na osluněné straně hustě pokryté červenými tečkami. Slivoň Špendlík je také vyšlechtěná, její plody jsou podlouhlé jako malé žluté švestky.
Tím v žádném případě nechci tvrdit, že výrobky z plodů myrobalánu nejsou kvalitní a chutné, ale jen to, že mirabelky a špendlíky jsou jiné ovoce.
Ač je mi teprve 65 let, tak po celý svůj život znám toto ovoce jako mirabelky (kulaté) nebo špendlíky (podlouhlé se špičkou) a nehodlám to měnit. A myslím, že tomu sirupu je to také jedno.
Jano, sirupu je to jedno určitě, ale jinak myslím, že je dobré věci nazývat pravými jmény.
Boženko, moc děkuji za rozšíření vědomostí. Špendlíky znám, těch máme tři stromy, ale o mirabelkách jsem tyto informace neměla. Takže teď už vím, a když půjdu na procházku do přírody se psy, budu vědět, že ty „mirabelky“, kterých je tam nadbytek, jsou myrobalány a děckám a všem okolo to vysvětlím taky. Ještě jednou děkuji, člověk se učí celý život.
Heh, tak to mě dostalo! Já celej život mám pocit, že všechno Boženkou popsané jsou mirabelky lidově a myrobalán odborně. A jejich rozdílný výzor je daný tím, kde a jak (ne)opečovávány rostou. A to si, doprčic, myslim, že o druzích ovocných stromů vím poměrně dost. Babička důsledně dbala na mé zemědělské vzdělávání. Ale asi moc brzo povolila otěže…
A taky jsem zvědavá, co řekne horda mých následných generací, až je pošlu do Hluboký cesty nasbírat myrobalán.
Ono to tak skutečně je. Mirabelka je to lidově, špendlík protože je menší – ty trhat je za trest (špendlíková hlavička). A jak píšu, tomu sirupu je to jedno. A o něj tady šlo, nikoliv o ovocnářskou pomologii.
Sirupu to jedno mozna je…ale my ostatní se rady dovzdelame…vzdyt je to fajn, kdyz mne nekdo vyvede po 50 letech z omylu…ty nejsi rada, ze jsi se ve svym veku dozvedela něco noveho?
Taky jsem byla vyvedena z omylu. 😏
Boženko já též děkuji za dovzdělani.Věděla jsem že u nás rostou i mirobalány ale netušila jsem ty rozdíly.
Ještě mám taky poměrně slušný hokej ve švestkách pološvestkách(?) blůmach a spol.Dnes jsem dělala švestkový koláč ale klasické švestky to nebyly.
I já děkuji za dovzdelani. To jsem vůbec nevěděla.
Tak já jsem z omylu vyvedena nebyla, ptž o tom žádnou povědomost nemám.
Ale samsozřejmě se ráda poučím!♥️
A Boženka je zakuklenej obdorník!
Milá Janičko, my všechny ti děkujeme za zajímavý a hlavně aktuální recept.
Nenapsala jsem to, pac jsem ti chtela zitra hodit UPB, uz se to vari a barva bude exkluziv, protoze mam zase ty skoro cerny neidentifikovatelny potvory.
Fajn, já na nich byla dneska odpoledne taky, jen s tím, že to chci dělat zítra, protože jsem dnesak čistila a krájela koš a kýbl hub a už nemám sílu to vařit teď večer.
Vy jste neskutečni . To se musí člověk hecnout , aby pořád a pořád vyrážel do lesa. To zabere času . Možná to máte blízko pěšky a po rovince ?
Blízko nikoliv – autem asi 30 minut (u nás les není, tak musíme kousek za Uhlířské Janovice). Rovinka to je, proto tam jezdíme, chodíme po rovinkách, já klidně o francouzských holích a z cestičky ukazuji Vaškovi, co má sebrat. Ale růst začaly teprve teď.
U nas roste…eeee…slusne se to vyjadrit neda. Ňyc! 💩
Jani,to mne mrzi, že chodíš o holích, nevěděla jsem,sirup z mirabelek by mne nenapadl, já z nich dělám marmelády, žluté jako meruňkové a i ty z červených jsou výborné. A Boženku obdivuji za znalosti, člověk se pořád učí, každý, i když pamatovat si to asi nebudu…..
A víš jaká je to sranda, když někoho v tom lese potkáš a on čumí jak žaba z kyšky?