Když se na česání švestek sejde parta paní, slečen a dívek určitě se najde alespoň jeden hezký recept. A já koukala jak žaba z kyšky, co že to jsou ty „Cihly ze Zruče“.
800 g hladká mouka
100 g máslo nebo Hera
kostka droždí
100 g cukr kropice
3 dcl mléka
náplň: mletý mák (nebo můžete dát strouhané ořechy) s cukrem
velké půlky švestek, 4 – 6 půlek, co se tam vejde.
1 dl oleje
Zaděláme klasické kynuté těsto, které necháme asi 1/2 hodiny kynout.
Po vykynutí přendáme na vál, rozválíme na sílu asi 1,5 cm a rozdělíme na stejně velké obdélníky. Na ně položíme půlky švestek, posypeme mákem (ořechy) s cukrem a opatrně zabalíme tak, že výsledkem je opravdu cihla.
Každou cihlu potřeme olejem a srovnáme postupně do pekáče nebo hlubšího plechu. Necháme asi 15 minut ještě kynout a potom pečeme do zčervenání, sypeme moučkovým cukrem.
Podle paní ze Zruče pekla Jana Macůrková
To je fakt cihla, stačí jedna a mám dost. Vypadají moc jedle jak s mákem, ořechy, nebo s kadlátkama. U mne by asi zabodovaly kadlátky. V mládí jsem je nijak nemusela, zato teď je jím pořád. Sice je musím kupovat a neřeším ani cenu. Prostě jak je vidím – koupím. 🙂
Já na ně jezdila k tetě, vlastně pratetě, a milovala jsem její rebarborové. 😋😋😋 A u nás se jim také říká buchtové cihly či cihly.
Já bych na ně někam poslala chlapa – on je rád a já kynuté zrovna moc nemusím… Za celý svůj „kuchařský život“ jsem buchty balila 2x 😳
Já je občas, na žádost a požadavek veliký, dělám. Pokud je dobře zadělané a vykynuté těsto, tak se balí dobře. U nás většinou tvarohové nebo makové, ovoce do nich nikdo moc nemusí. 😉
Já tedy když, tak tvarohové… mák jako náplň, nebo posyp nemusím. Ale smíchaný tvaroh s mákem – tatínek jim říkal šimlatý – mi chutnaly😋
Tak tvaroh s mákem mě nikdy nenapadl, asi tím, že u nás jdou nejvíc čistě makový nebo švestky+mák.