Takže něco aktuálního:
Meruňková marmeláda (džem)
Meruňkové kompoty
Ingredience: Meruňky, cukr.
Několik desítek kg meruněk roztřídíme podle pevnosti. Ty hodně měkké nakrájíme na kousky a dáme rozvařit na džem, přičemž dávkujeme cca 40 dkg cukru na 1 kg meruněk.
Ty pevnější rozpůlíme, narovnáme do sklenic, zasypeme cukrem,zalijeme vodou (nebo si uvaříme nálev (50 dkg cukru na 1 l vody) a nálevem potom meruňky zalijeme. Sterilujeme cca 10 minut.
A teď ty nejdůležitější vychytávky: Já jsem nikdy nevlastnila zavařovací hrnec
s teploměrem. Ale kompotů dělám ročně několik desítek a marmeládu už jsem nekoupila ani nepamatuji.
- Do džemů a marmelád nedávám ani želírovací cukr a ani žádný konzervant – prostě rozvařím ovoce s cukrem a po přejití varu naliju do sklenic, uzavřu a pro jistotu ještě steriluji 20 minut – přivedu do varu, ztlumím plamen a nechám v mírném varu.
- Kompoty sladím v rozmezí 20 – 50 dkg cukru na kg ovoce, podle jeho sladkosti.
Steriluji podle pevnosti ovoce: 7 minut (jahody, předvařená dýně, černé maliny, borůvky), 10 minut (meruňky, rybíz), 12 – 15 minut švestky, strouhaná jablka, okurky, 20 minut – sterilované zelí, kedlubnové zelí. - Černé maliny ani borůvky nezalévám nálevem, ale pouze zasypu cukrem, ony samy pustí šťávu.
Meruňky zavařuji celá léta, dělám zhruba stejně 40-50 dkg cukr krupice na 1 litr vody.
Co se týká švestek, jablek letní, zimní, hrušek, dýní dělám v hrnci. Do hrnce dám vodu, osladím dle chuti a přidám nakrájené ovoce, švestky vypeckované a vařím, občas promíchám. Jakmile první švestce praskne kůžička, okamžitě dávám do nahřátých sklenic a hned zaliju horkým nálevem ve kterém se vařily.Zavíčkuju a otočím dnem vzhůru. U letních jablek stejně. Zimní jablka někdy loupu před vařením, slupka bývá pevnější a dětem to vadilo. Pro sebe, zásadně neloupu. Hrušky loupu se slupkou by mi to nikdo nejedl, ale opět vařím v hrnci, do nálevu přidám hřebíček a celou vanilku. Dobu vaření už mám v oku, ale zkouším tvrdost nožem. Ovoce nesmí být moc uvařené, protože ve vařícím nálevu krásně dojde. Už nesteriluji. Jak to tady popisuji, je to zdlouhavé, ale ve skutečnosti je to fofr. Ovoce mám v mísách připravené a jen dávám po částech do hrnce. Jde to rychle. Tak zavařovala už moje babička, tehdy nebyly žádné zavařovací hrnce.Meruňky a broskve samozřejmě skládám do sklenic. Do nálevu k dýním přidávám buď ananas, nebo pomeranč.
P.S. Když nálevu ubývá, tak přidám vodu a cukr.
Když byly děti ještě doma, tak jsem zavařovala ročně i 300 ks sklenic /0,7/ bylo nás moc. 100 sklenic okurků, zbytek ovoce, děti měly rády míchané ovoce /špendlíky žluté, nebo červené nato meruňky,nato letní jablka – oblíbená kombinace. Takových sklenic bylo i 50 ks a všechno se snědlo. Nevyhodila jsem žádné zbytky ovoce, tak jsem se naučila ovoce kombinovat. Ale to už je dávno, Teď nám s mužem stačí jen pár sklenic.
Také jsem to delavala , neexistovalo nemít všelijaké kompoty , různé směsi zeleniny a plněné papriky zelím, hodně okurek a půl okurek -řezu . Dnes už to redukuji na okurky, půl řezy , repu, houby a dzemy , Max nějaký sirup. O nic jiného nemají děti zájem a já téměř vše rozdám . Dokonce dvě me kolegyně cca 40 let jsou naštvane, když babičky vnoučatum servírují kompoty ! Ze je to jen cukr cukr cukr ( nechtějte vidět a vědět , jakými fastfoody je samy krmí a často ).Takze při vzpomínce , jak vypadala kdysi má spiz , se mužů už jen divit , ze se to Fakt všechno snědlo a za rok znovu nástup ?
Zkuste zavařit ovoce jen tak bez nálevu. Švestky, meruňky nebo broskve rozpůlím, naskládám do sklenice řeznou plochou dolů, NIC NEPŘIDÁVÁM,
zavíčkuji a steriluji při 80 st. 15-20 minut, podle toho, jak je ovoce (zejména meruňky a broskve) zralé. Takové švestky když v zimě otevřete, na koláč jsou bezva. Já švestkový (klasický kynuťák) sypu mletým mákem s cukrem a když jsem rozmařilá (tedy spíše mlsná), přihodím mezi švestky višně, které mi zbyly z griotky.
… rýžový nákup se švestkami, taky mňam, mňam … Ale švestky mohu zavařované i jen jako „přílohu“.
Budu se muset podívat, jestli už někde nezrají. 🙂
Dělám tak švestky, ty potom na koláč, nebo velké koláče „švesťáky“ 4 půlky švestek, na to mák, překřížit jako moravské koláče.
To zkusím , manžel miluje svestky a já vlastně taky, vynikající i vše ze svestek
Taky klasickou kynutou buchtu se švestkama sypu mletým mákem s cukrem. Podzimní jablka postrouhám i se slupkou a napěchuji do sklenic už nic nepřidávám a zavařuji také na 80 °C , 15-20 min. Používám na štrůdl. Švestky, meruňky, broskve jsem ještě nezkoušela, letos zkusím.
Tak tento způsob zavařování neznám, ale třeba ho jednou vyzkouším.
Doufám! Až budu konečně „zahnízděná“ natrvalo.
Jinak maminka zavařovala kdeco. Dokud jsme žily na chalupě, tak se to v zimě spotřebovalo vše. Ovšem pak už v Praze se zavařovalo a zavařovalo……… nikdo to moc nejedl a když maminka zemřela, zbylo šílených kompotů, „medu“ z pampelišek atd. Nakonec jsem to vše vylila do plastových barelů a vznikla dokonalá kořalka – „Albeřická sklepovice“. Byla vynikající a nikdo nikdy nepoznal, z čeho vlastně vznikla.
Tomu řikám efektivní zpracování zbytků! 🙂 🙂 🙂
Taky jsem po našich při vyklízení sklepa našla pár „archivních „kousků marmelády. Do konce z r.1996!Tu jsem teda nevyhodila – je ve sklepě. Přihlásím se do soutěže o nej-archivní marmošku. Až nějaká proběhne -?