Byli jsme dneska na houbách. Přivezli jsme koš hřibů, takže práce na celý večer, jak jsem si myslela.
Ale stavovali jsme se ve statku pro mléko a dostala jsem dárek. Spíš maxidar. 9 krásných vatovců…
Takže trojobal a smažit.
A výsledek – no mana nebeská a nebíčko v hubičce….
Na pastvině sbírala Pavlínka Kmochová
Promin, ale proc to ma cislo receptu? Je to UPB 277.
Zadala jsem Řízky z vatovce, a výskedek vyhledávání – nemalezeno. Takže si stěžuj u Bramboračky, já jsem v tom nevině! Já navíc bez sýra a bez tatarky.
Já za sebe bych to nikdy řízky nenazvala – taky se neříká řízek ze sýra. Řízek je plátek masa, který je změkčený naklepáním paličkou (a zároveň název pokrmu z tohoto masa připraveného). Takže smažený nebo obalovaný vatovec, stejně jako smažený nebo obalovaný sýr. Proto je lepší hledat jen ingredience, ne slovní spojení – tím nemyslím jen tenhle recept, ale obecně – rada pro všechny. To je pravidlo „klíčových slov“.
Pravda taky jsem cosi hledala a špatně zadala a tím pádem nenašla.
Jsem ráda, že nejsem sama🤣
No, když jsme u těch řízků a „názvosloví“ – telecí, vepřový, vídeňský…tak snad vatovcový ne? Ale jinaj s tím číslem – ze začátku jsme číslovaly i UPB, takže sjednotit to, by znamenalo přečíslovat celou Bramboračku a na to teď opravdu nemám čas.
V poho…
to jste roznosili i po sousedech ne? takový kvantum….ono z toho nic jinýho dělat nejde a studený mi to nechutná…horký jsou nejlepší..
3 menší dostal Petr Zeman, jeden velký jsem dneska dala hrabebotovi, 4 usmažila včera a ty jsme sežpapali. Ten největší mám ještě v lednici, bude v sobotu k večeři, je krásně pevný a čerstvý, je vidět, že vyrostly rychle a najednou.
Předesílám – TOHLE NENÍ námět k diskuzi, k hádce ani k rozčilování – jen lingvistické okénko aneb přednáška z chrématonomastiky, abychom se taky trochu poučily.
České slovo řízek vzníklo jako náhrada za vídeňsky Schnitzel, protože šlo o plátek uřezaného masa (řezat, uřezávat – schnitz).
Kdo a kdy jako první rozklepal plátek libového masa, aby jej lehce osolený protáhl moukou, rozšlehaným vejcem, obalil v jemné strouhance a horkém oleji na pánvi z obou stran osmažil? Vynalezen byl údajně již ve starověkém Řecku. Podle jedné z legend má svůj prapůvod ve středověkých jídlech, jímž položili základ bohatí byzantští obchodníci svým zvykem pojídat maso s tenkými plátky zlata. Když to samé ale zkusili i benátští kupci, církev takové chování zakázala a označila je jako příliš dekadentní.
„Ztrátu“ zlata bylo třeba nějak kompenzovat a na řadu přišlel parmazán a strouhanka. Tak se zrodila ,,cotoletta Milanese“, milánská obdoba vídenského řízku.
V Miláně dle historických pramenů řízek poprvé ochutnal maršál vítězné rakouské armády Jan Josef Václav Radecký a zajímal se o recept.
Předpis na nevídanou specialitu přivezl jako vzácný dárek Jeho Veličenstvu Františku Josefovi I. Císařský kuchař ale neměl parmazán, proto nahradil sýr moukou a vejcem – dal tak vzniknout vídeňskému řízku.
Postupem doby řízek zaznamenal různé proměny. Původní obalovaný telecí kotlet se přeměnil v tenký plátek telecího masa. V té době ve Vídni pracovalo v tehdejších panských domech mnoho českých kuchařek, tak není nepravděpodobné, že se na řízku podepsaly opravdu velkou měrou.
Podle možností se začal smažit krom telecího plátku též plátek vepřový a jak je nám dnes známo, trojobalem lze protáhnout kdeco, tedy i vatovce, který se ostatně taky předtím krájí.
Jiný řízek (např. rostliny) pochází ze slova zřízek.
Základem u obou výrazů je sloveso řezat.
Zdroj: odpovědi.cézet
Tak jsem zas o něco chytřejší – děkuju! Je to zajímavé, nicméně je to tejrání!! Já dnes čoč mi u s vejcem a tady řízky!!!
JE to tejrání! Taky jsem u toho slintala…
jsem si představila,jak si špáradlem vytahuju z mezizubních prostor to zlato 😀
Zas bys nemusela k zubaři, měla bys zlatej chrup i tak.
😂😂😂
To já jsem si představila ,jak to zlato opouští stravnika a jak to asi vypadá..😄😄😄
Já řízky málokdy , tak si pak dám záležet a to je žrááádlo.
Ten výklad je fakt mučení .
Juuu! Opět děkuji za dovzdělání!