(2344) Nadívaná vejce

10 vajec
7 dg másla
8,5 dg sardelí
4 syrová vejce
petrželka
citronová kůra
3 lžíce mléka
sůl
strouhanka
Uvař deset vajec na tvrdo, rozkrájej je na dlouhé polovičky, vyndej žloutky a utři je v misce se čtyřmi loty (7 dgr.) másla.

Umyj pět lotů (8¾ dgr.) sardelí, vyndej z nich kostičky, utři je též se čtyřmi loty (7 dgr.) másla, přidej je do misky, přičiň k tomu také čtyři celá vejce, citronovou kůru, rozsekanou na drobno, trochu zelené petružele, rozsekané na drobno, tři lžíce mléka, trochu soli a tolik strouhané žemličky, aby to husté bylo jako nádivka. Rozmíchej to dobře a naplň tím rozpůlené bílky a vyplň je tak, aby byly kulaté jako celá vejce. Vymaž rendlík máslem a dej nadívaná vejce do něho, bílkem pokaždé dolů.

Zbylo-li trochu nádivky, rozmíchej ji s půlžejdlíkem (2 dcl.) smetany, vlij to pod vejce a nech je půl hodiny péci. Urovnej pak vejce na misku, aneb oblož jimi špenát.

Pozn: recepty tohoto ražení je nutné brát trochu s rezervou. Použila jsem místo sardelí pár sardinek  ve vlastní šťávě. A vejce jsem jak vidět zapekla do bramborové kaše. Ale bylo to překvapivě dobré.

Původní zdroj historického článku:
Nová česká kuchařka – 1897, autorka Františka Hansgirgová.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (2344) Nadívaná vejce

  1. sharka.68 napsal:

    sardel je ančovička, tudíž jiná chuť, slanější a výrazná..to už bys mohla spíš dát sardelovou pastu..ty sardinky jsou dobrý,ale tu chuť nemají…. ale že měli předkové chutě…co ? 😉

  2. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jani, sorry, zaměnit sardel a sardinku … „Kuriózní určitě je, že přestože slovo sardinka vypadá jako zdrobnělina od sardel, sardele jsou menší rybky než sardinky. “ To je z jednoho článku.

  3. Jiřina napsal:

    Vypadá to zajímavě, ale nevím, jestli bych u nás uspěla. Já ráda zkouším, ale musím v malém množství.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..