(2345) Prešovský dýňový prívarok

500 g  máslové dýně
1 cibule
2 lžíce oleje
1 lžíce hladké mouky
půl kostky slepičího bujónu nebo slepičí vývar
malý kelímek kysané smetany
sůl
případně mletý pepř

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme na kostičky nakrájenou dýni. Hokaido je jednodušší, nemusí se loupat a je barevně výraznější. Máslová drží lépe pohromadě. Jen krátce osmahneme, pak podlijeme vodou, vhodíme kousek slepičího bujónu a dusíme do poloměkka.

Zahustíme hladkou moukou, rozmíchanou v troše studené vody a na konec přidáme rozmíchanou kysanou smetanu, podle chuti dosolíme, případně přidáme trochu pepře a necháme už jen krátce povařit.

Pozn: Věra vychválila tento prívarok s tím, že se podává se sběračkou guláše a s měkkým bílým chlebem. Ale….žádný zázrak to není, s tím gulášem to vůbec nejde dohromady. Spíš bych to podávala jako dýni na smetaně s vařenými bramborami, což ostatně v receptu i bylo.

Experimentovala Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

23 komentářů: (2345) Prešovský dýňový prívarok

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Protože to absolutně vůbec neznám, šla jsem projít pár webů – Koření od Davídka to taky má s masem, Svět ve mně dokonce s hovězími řízky. Takže 100 lidí, 100 chutí. Většina receptů ale uvádí dýni nastrouhat, možná by to bylo rychlejší na přípravu i vaření.

  2. henriet13 napsal:

    Já jakýkoliv prívarok znám se šlehačkou a mlékem, nebo jenom mlékem, nebo jenom se šlehačkou, zahuštěné jíškou nebo tzv. zátrepkou (česky záklechtka???) U nás nejčastěji bramborový nebo fazolkový s bramborami, v odlehčené verzi jenom s mlékem. Dýňový taky znám, ten je trochu háklivý, jak se dobře nedochutí, tak není jedlý. Já ho nedělám, nemáme ho rádi. A pokusy skončili vylitím do … V receptu mi jinak chybí česnek…

  3. Vera M. napsal:

    Toto není vůbec to, co jsem jedla …asi je třeba jíst originál.
    Vše se vaří jen na másle a smetaně. Olej historicky je …. hloupost.
    Dýně je vždy nastrouhaná, je to řídké, proto se to podává na hlubokém talíři.
    Guláš je také nezahuštěný, vyloženě řídký, aby bylo hodně masové šťávy.
    V omáčce jsem nejedla žádný bujon, žádnou cibuli. Smetany hodně, ta je tam velice důležitá, klidně 3 kelímky.
    Takové to znám já, ty za to nemůžeš, když jsi originál nejedla….

  4. sharka.68 napsal:

    Já Ti nějak nevim, rozhodně bych to nestrhala jako ty v poznámce… já tyhle slovenský a maďarský prívarky znám a mám je dost najedený, ale takhle nikdy nevypadaly… konkrétně dýňovej, podávanej se slepicí v paprikový šťávě,kdy to chutná líp jak naše slepice na paprice, ten miluju…a samotnej s bílým maďarským chlebem, to je lahoda

  5. jarybarka napsal:

    Moje babička byla Slovenka a vařila prívarok ze zelených fazolek s plátkem roštěnky a šťávou z masa.Bylo to úžasné.
    Ten dýňový podle Věrky dělávala též a ten býval s hovězím paprikášem.Taky výborné.
    Když se prívarok umí udělat je skvělý.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..