2 hlavy čínské zelí
2 svazky zelené cibule
1 šiška bílá ředkev (nebo 3 kulaté)
4 velké mrkve
1 cibule
1 jablko
20 stroužků česneku
10 cm zázvor kořen
1 lžíce rybí omáčky
150 g korejské chilli papričky
2 lžíce rýžová mouka
2 lžíce třtinového cukru
350 ml vody
250 g soli
Dělám z jednoho čínského zelí váhově přes kilo, takže to vyjde na polovinu tady toho receptu. A jsou z toho 4 sklenice 0,7 l.
Nejdřív všechny suroviny zvážím a potom dávám 7 g soli na 1 kg zeleniny!
Zelné listy si nakrájím tak na asi 5 cm kousky, líp se s tím pracuje když to dávám do zavařovaček a navíc i při jídle je to lepší na menší kousky.
Ředkev, mrkev a zázvor (pokud je čerstvý) nastrouhat na hrubém struhadle.
Cibuli nakrájet na kousky. Vše promíchat a ncpat do sklenic.
Ve sklenicích nechat tak 2-3 cm pod vrch a přikrýt folií s dírkami. 3 dny v pokojově teplotě – bude fermentovat, takže postavit na plech nebo něco podobného,aby šťáva, která z toho vyteče, byla chytaná a dala se vrátit zpět do sklenice.. Potom 3 týdny zavřené v lednici.
Pozn: Místo mořské soli dávám normální, místo chilli z Asie dávám obyčejné chilli, místo rýžové mouky používám hladkou a zázvor mám doma sušený, tak toho dávám 1 kávovou lžičku.
Recept poslal Petr Zeman, ale připravila Žaneta Bravencová
Tohle je přesně 3000 příspěvek na Brambortačce.
Takže Petrovi gratuluju! I když nekomentuje, docílil kulatin. No, napůl se Žanetou…
A Kim-či je ze všech korejských Kimů to nejlepší! (Vybavila se mi scéna z M.A.S.H., kdy Kuní ksicht vykopal hrnec s korejským zelím)
Jako číslo 984 jsi kimči uváděla od Evy Jarybarky .
To od té doby pořád dokola vyrábím a toho se držím .
Nic ničím nenahrazuju a je vynikající .
Eva přidává ještě krevety pro chuť umami a já ty krevetky vyzobávam . Jsou to nej .
Jinak věřím a doufám , že mi kimči zachraňuje zdraví a pozor na sůl , dá se snadno přesolit nedbalým vymýváním.
A Petrovi gratuluji 🥇🥇🥇🥇🥇
Věrko toto je nějaký odlišný způsob.
Nepustila bych se do toho.Neúplný popis.Toto kimchi bych nedělala.
Nevím, zda bude číst pan Petr nebo paní Žaneta – ale nasypat do něčeho syrovou hladkou mouku je cesta do pekel. Rýžová mouka se má nahradit Solamylem nebo vodu jako takovou nahradit šlemovitou vodou z rozvařené neoprané kulatozrnné rýže.
Rýžovou mouku si dělám doma z kulaté obyčejné rýže,tak dlouho ji kutruji,až je z ní fakt mouka( to jsem byla sama překvapená) a používám jí jak na kimči,tak na zahuštění třeba polévky apod.Ale toto kimči je fakt málo vysvětlené,chybí m tam vyprání zelí od soli,chybí mi tam zatížení třeba malou skleničkou,protože to musí být ponořené,atd.Nedivím se Jarybarce….