(2366) Rosol z bezinek

1 l bezinkových kuliček
0,5 kg želírovacího cukru
0,5 lžičky kyselina citronová
na špetku nože kyselina sorbová
0,5 dl vody
Bezinky obereme od stopek. Pokud je to ožné, je dobré je nasbírat až po přejití mrazem, jsou potom daleko sladší a mají jinou chuť. (Dneska jsme byli na ořechách a tam ještě bylo bezinek docela hodně, vzhledem k tomu, že mají zítra a v pátek snad přijít první mrazíky, tak se na ně ještě asi vydám)
Kuličky rozvaříme v 0,5 dl vody (přidáváme je postupně). Necháme trochu vychladnout a přecedíme. Přidáme kyselinu citrónovou, želírovací cukr a kyselinu sorbovou.
Necháme asi 10 minut vařit, pozor na překypění, dělají to velice rády!
Nalijeme do skleniček a necháme ztuhnout.
Použítí – v zimě při teplotách do čaje 1 – 2 malé lžičky.

Skoro černý rosol připravila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: (2366) Rosol z bezinek

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Budu ti rikat hrabenko Bathory, vypada to jako miska krve. 🤣

  2. IvaC napsal:

    Ale může to být dobré,je to něco jiného a šlo by to i na chleba?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..