500 hladká mouka
120 g tuk
100 g moučkový cukr
20 g droždí
0,25 l mléko
citronová kůra a trochu šťávy
2 ks žloutek
1 ks bílek
maková náplň
tvarohová náplň
ořechová náplň
povidla
(drobenka)
Připravíme si kvásek – droždí, lžíci cukru a mouky, trochu mléka. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, tuk, sůl, zbytek cukru a mléka, citronovou kůru a štávu, žloutky.
Zaděláme vláčné těsto a dáme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílků a vyválíme koláče, okraje musí být nepatrně zvýšené.
Na těsto rozetřeme tvaroh smíchaný s cukrem a citronovou kůrou. Pokud je tvaroh tužší, přidáme trochu mléka.
Zdobíme libovolně makovou nebo povidlovou nádivkou (doporučuji používat cukrářský sáček s ozdobnou koncovkou), potřeme okraje bílkem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180-210 °C asi 20 minut.
Pozn.: viděla jsem péci v televizi, tam dokonce lehce sypaly koláč drobenkou, ale je škoda, pokud se vám povede zdobení (každý koláč byl jinak vyzdobený) to zdobení zakrýt právě drobenkou.
Pekla Jana Macůrková
Pěknou práci odvedla Jana. Já tu trpělivost nemám, ale koláč s tvarohem bych si dala.
Když už jsme u kynutého těsta: na buchty používám zásadně polohrubou mouku, i když pekaři tvrdí, že má být hladká. Je to asi o zvyku (babička, mamka i tchýně vždy polo) a mám pocit, že není těsto tak hutné. Tuk sádlo (opět všechny tři), to zůstanou buchty dlouho vláčné. A nedělám kvásek. Buď kvasnice rozdrobím, sypnu cukrem a za chviličku rozmíchám na kašičku, naleju mléko a přidám vše ostatní. A nebo kvasnice do mléka jen rozdrobím a přidám vše ostatní. Funguje to skvěle, ještě se mi nestalo, že by těsto nevykynulo.
A ještě tvarohový koláč. Máme rádi obdobu chodského – těsto natáhnu na plech, potřu tvarohovou nádivkou (vaničkový tvaroh) a posypu posypkou, kdy (hrubou) mouku nahradím strouhaným perníkem a přidám méně cukru. A ještě lepší než tvarohové jednotlivé buchty je natáhnout těsto na plech, natřít ochucený tvaroh (to používám vaničkový), přiklopit druhým plátem těsta, potřít vajíčkem a posypat posypkou. Když budete chtít být rozmařilí, na horní plát nadělejte hromádky z povidel tak, aby pak na každém řezu byla hromádka.
No páááni! Mňam!
Reni, mám to stejně, polohrubka a kvasnice rozdrobit. Když mám náladu, dělám „dopisní“ koláče – na čtverec těsta cca 25 cm natřu vrstvu povidel, rohy pak přeložím ke středu, rukou trochu uplácnu a roztáhnu, aby těsta bylo co nejméně, a navrch přijde tvaroh a drobenka. Všichni je milujou, ale je to děsně pracný. Obětuju se max. jednou za rok.
Tak to se taky aspoň jednou obětuju! Mňam!
Já bych se obětovala i víckrát do roka – je sníst😉😋
Připomnělas mi Bolatické koláče „dvojctihodné“, šly rovnou do ledvin. Měla jsem možnost si je koupit přímo v podnikové prodejně, byl to dvojí zážitek. Ten výběr kombinací a vůně čerstvě upečeného… Když jsme chtěli ochutnat víc kombinací, museli jsme se podělit – byly veliké😋😋
Já taky z polohrubé, v kuchatce bylo varování, že u haladké se musí hlídat, aby nepřekynulo. Ty dopsisní koláče vypadají zajímavě😋