lilky (podle počtu strávníků a jejich apetitu)
sůl
hladká mouka
olej na smažení
zakysaná smetana
bílý jogurt
česnek
kopr (může být i sušený)
Vezměte pár pěkných lilků, nejlépe hladkých, lesklých a střední velikosti.
Nakrájejte je příčně asi na sedmimilimetrové plátky.
Důkladně je osolte a nechte asi půl hodiny odstát. Třeba v sítku nad nějakou miskou.
Lilky pustí hnědou šťávu.
Následně kolečka omyjte, osušte. Trochu pomoučněte a v rozpáleném oleji pomalu smažte dozlatova. Jeden po druhém, když jsou hotové, je dávejte do mísy.
Podávejte s omáčkou připravenou z těchto surovin: kolik zakysané smetany, tolik bílého jogurtu. Do směsi přidejte podle chuti česnek a sůl. Kdo má rád, přidá ještě kopr.
Na stole se pokrm servíruje jak studený, tak teplý. Každý strávník si lilky polévá podle chuti. Toto jídlo se často v horkých dnech podává jako jednoduchý oběd. Je výborné také jako předkrm či příloha k masu.
Podle M. Elefteriadu připravila Jana Macůrková
mam rada pecene lilky…smažene jsem nedělala, ale zkusim to v troubě…
Taky jsem je dělala v troubě. Smažené nasají hodně tuku,
tak jako smažené klobouky bedlí.
Lilek nemaje smažím kousky jiné zeleniny a dávám k tomu zakysanku s čensekem nápad přidat do hoto jogurt je dobrej – vyzkouším a snad i ten lilitek seženu..
Dělávám smažené lilky v trojobalu a místo strouhanky používám drcené kukuřičné lupínky – ty tolik nesají tuk. Zkusím jen obalené v mouce a upečené v troubě. Dresing bude s koprem 😋😎