30 dkg mouky (nejlépe polohrubé, ale může být i hladká)
10 dkg cukru
12 dkg másla
1 celé vejce
2 lžíce mléka
citronová kůra
vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva (ten být nemusí, pokud chcete jen nízké těsto)
Do komentářů připsala Úsměvka a dodala k komu:
Dělám mřížkový koláč s jablky nebo s marmeládou … Je to recept do dortové formy, tak pozor na to.
Jani, gratuluji, zasloužíš si to. 🥂
Podle toho ale začínající kuchařky koláč neupečou.
Zaděláme tužší těsto tak, aby se dalo rozválet. Z bochníčku těsta odebereme cca dvě třetiny a vyválíme mezi foliemi placku, kterou přesuneme na vymazaný a vysypaný plech. Namažeme marmeládou (v souvislé vrstvě, nemělo by moc prosvítat těsto, takže čím více marmelády, tím lépe) nebo poklademe strouhanými jablky.
Ze zbytku těsta uděláme váleček a ten pak rozválíme do délky, abychom mohli nakrájet pruhy, které klademe do tvaru mřížky. Když zbude ještě kousek těsta (pruhů), začistíme jím okraje. Pruhy těsta potřeme žloutkem. Mřížkový koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C, až začne těsto i žloutek na něm zlátnout.
Přesně z takového těsta mřížkový koláč dělám a postup tak jak píše Haderach.
Dělávám ho s rozdělaným tvarohem, potřeným slabou vrstvou marmelády,
ředěnou trochou rumu.
Imeldo,zkus dát víc rumu a povidla pod tvaroh..
Tak ten jsem už hodně dlouho nedělala, úplně jsem na něj zapomněla. Dík za připomenutí a zařazuji do plánu.
Začala jsem dělat „nemřížkový“. Místo mřížek kousek ztuhlého těsta navrch postrouhám jako u Hraběnčiných řezů. S tvarohem mne to nenapadlo. Díky za tip Jaruš 😋😎
Tak já nejdřív tu spodní vrstvu trochu zapeču, na ni potom marmeláda a mřížka.