(2415) Vinný ocet bílý

3 kila hroznových kuliček
3 lžíce medu
kousek chleba
hrnek převařené vody

Kuličky rozmačkat šťouchadlem na brambory, smíchat s vodou a medem (může být i cukr), přidat chleba (cca půl krajíčku bez kůrky). Dát do sklenice se širokým hrdlem (čili demižon je špatně, protože je potřeba velká plocha čerstvého vzduchu), povázat gázou. Kvasit nejlépe při pětadvaceti stupních i více. Jakmile se začne tvořit matka, dřívkem promíchávat – urychlí se kvašení. Po dvou týdnech scedit (zde foto) a nechat dokvasit do projasnění. Proces trvá zhruba sedmdesát dní v závislosti na teplotě.

Stočit do čista – bez rmutu – a uchovat v chladu a temnu. Mívá kolem 6%.

Recept, který mi poslala BOYE vyzkoušela Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (2415) Vinný ocet bílý

  1. Macůrková Jana napsal:

    Tak teď jsem zjistila, jak občas člověk blbne. Otevřela jsem si příspěvek na zítra a zjistila – že v něm není fotka….jo, jo, nemá člověk dělat víc věcí najednou.

  2. Iva Janovská napsal:

    Matka je kal nebo pěna? Rmut je usazenina dole? Omlouvám se, já víno piju, ale ocet z něj nedělám :-).

  3. Vera M. napsal:

    Miluju bílý vinný ocet , BOYE , díky , ale bojím , že to nebudu umět úspěšně dokončit ….
    Obdiv

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Asi dobrý, ale hrozno nemaje, tak dělat nebudu. Nicméně, vinný ocet je zdravý a dobrý 👍

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..