… v domácích podmínkách.
jablka
voda
Omyjou se jablka (1 kg), vykrojí bubák a stopka a pak se nastrouhají celé i se slupkou a jadeřníkem. Do čtyřlitrové sklenice, zalít dvěma litry převařené vychladlé vody, sklenice se pováže plátnem (já papírovou utěrkou a gumička) a dvakrát denně promíchat – jinak to leze ven. Nechat 10-14 dní v pokojové teplotě, ne na slunci – poté přecedit, nechat 3 týdny kvasit, pak přelít do menších lahviček.
Poslala Květoslava: „Po těch 3 týdnech jsem to slila přes filtrační papír, ale i tak to ještě dokvašovalo, bo co.“
Já vám k tomu dnes přidám hádanku – pozná někdo odrůdu jablek na fotografii? Boženko, ty ne!
Tak na tento ocet se chystám.
Nejsem sadař a žlutá jablka znám jen 2 goldeny a to nejsou.
Pak ještě těšínská.Tak hádám ty.
Ten ocet se mi po slití zdál takový slabší, ale nekazil se, nekalil, tak jsem ho nechala. Mám tam už jen zbytek od loňského listopadu a je kyselý jako ocet 😉😁
Co se hádanky týče, z jedné studentské brigády v ovocné zahradě u nás na vsi mám zážitek. Matčina jablka vážící kolem 1/2 kg (jedno obzvlášť obrovské mi pan vedoucí dal domů – vážilo 800g a pochutnala si celá 6ti členná rodina) a pak taková žlutá s rezatýma tečkama, kdy jsem tvrdila, že jsou nějak nakažená a byla jsem poučena, že je to taková odrůda. Jestli si dobře pamatuji, bylo to jablko smiřické. Hlavu na špalek za to ale nedám, je to 50 let…. 🤦♀️😎
Podle mírně pihovaté slupky bych hádal na Smiřické.
Tipuju staré odrůdy Ontario nebo Renetu. Tak jsem zvědavá na rozluštění. 😀
Mutsu.
Jabloň Mutsu je zimní odrůda původem z Japonska, kříženec odrůd Golden Delicious a Indo. Plody jsou velké až velmi velké, široce kulovitého tvaru, zelenožluté barvy s lehkým červeným líčkem. Dužina je žlutá, lehce sladkokyselá, středně tuhá, šťavnatá. Sklízí se začátkem října, konzumní zralost je od listopadu, dá se skladovat až do března. Odolnost jabloně Mutsu je střední proti napadení houbovmi chorobami, vysoká proti padlí. Vhodná pro pěstování v teplých nebo středních polohách.
Dostalas mě, nikdy jsem o této odrůdě neslyšela. Ale určitě jsou jabka dobré.
Jsou vyborna.
Tak takovému velkému ,celkem nebarevnému, jablku říkáme „štrůdlák“….
Aha tak to fakt nebylo jednoduché.
I když v mém případě je to docela fuk.🤣🤣🤣🤣🤣
Nic si z toho, Evi, nedělej. Když kupujeme jablíčka u sadařů (pořád stejný podnik) , zíráme na odrůdy. Každý rok přibydou nový kříženci a některé loňské zmizí. Takže jablka dělíme na chutnají a vydrží, chutnají a nevydrží a nechutnají. Nové odrůdy jsem schopná si pamatovat tak akorát tu sezonu, kdy je kupujeme. Každoroční klasika tam je Idared, Jonagold, Golden a Rubín. Na Mutsu je u nás asi chladno- nevím, neznám, ještě je tu neměli.
Mame je na zahrade. Vy jste sice 20 km severneji, ale my jsme vejs. Proste se neosvedcilo a sadari ho nepestuji.
Jasně tak bych ještě přidala odrůdu :Dobré na štrůdl.😅
Myslim, ze se bezne neprodavaji.