(227) Pták po indicku

1 páv – není-li páv, tak kuře (je to stejná skupina – hrabaví)
rajta
masala
bílý jogurt
máslo, olej nebo ghí
rajčata
rýže

O nedělích připravujeme páva. Jelikož je pondělí, použila jsem pro tři lidi šest kuřecích horních stehen.

Osušené porce naložíme do masaly smíchané se dvěma lžícemi obyčejného bílého jogurtu. Stačí půl hodiny, ale v lednici vydrží klidně do druhého dne.

V hodině H rozehřejeme v kastrolu ghí, nebo máslo s trochou oleje. Porce vložíme kůží dolů a když zezlátne, otočíme. K masu vlijeme zbytek marinády, přidáme cca čtvrt kila pokrájených rajčat (já je neloupu, dávám tak, jak jsou), přiklopíme a na nepříliš rozvášněném ohni dusíme do měkka. Hotové maso vyjmeme a do omáčky vmícháme další dvě lžíce jogurtu, ale už nevaříme, jen necháme chvilku stát, aby se chutě propojily.

Podáváme s rýží, nebo indickými plackami a rajtou. Zarputilí orientalisté sypou koriandrovou natí. Protože pro nás má příchuť mydlinek, používám drze petrželku.

Rajta – salát z okurky a jogurtu s přídavkem i další zeleniny. Receptů jsou desítky. Jen dejte pozor při dochucování. Rajta slouží jako chladič řízné masaly.

Masala

4 hřebíčky, 4 tobolky kardamomu, 6 kuliček nového koření, 1/4 lžičky římského kmínu, obyč. kmínu, barevného pepře a čtvrt hvězdičky badyánu rozmlátíme na prášek v hmoždíři (my méně poetičtí to házíme do el. sekáčku), přidáme 1/4 lžičky skořice, vrchovatou lžičku zázvoru (nebo kousek čerstvého), lžičku kurkumy nebo kari, 2 -3 stroužky česneku, chili papričku i se semínky, lžičku hnědého cukru, pár kapek dobrého octa nebo citrusové šťávy a sůl a rozetřeme (rozsekáme) na pastu.
Toto je dnešní masala. Koření se dává podle nálady, citu a chuti, tudíž pokaždé chutná trochu jinak…

Recept poslala:  BOYE, fotografie: Emílie Šárová

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jeden komentář: (227) Pták po indicku

  1. Devětapadesátka napsal:

    Jo, to vypadá a určitě chutná moc dobře.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..