sušené švestky
mléčná a hořká čokoláda na vaření
Čokoládu tozehřejeme nad vodní lázní, dobře promícháme. Švestky napíchneme na špejli s ostrou špičkou, opatrně namočíme v čokoládě, zapíchneme do aranžovací hmoty a necháme vychladnout.
Pozn: před máčením je dobré švestky nechat chvilku v mrazáku, čokoláda potom tuhne rychle.
Podle Jirky Hrabeboto, kde se tohle ale nějak neujalo, připravila Jana Macůrková
Tak já Vám to trochu upravím..ty švestky je dobré namočit přes noc do slivovice nebo do vodky. potom nechat okapat a obalovat v čokoládě .. a nebo bez alkoholu, jen dovnitř-pokud jsou vypeckované,vtlačit mandli-bez slupky, obalenou ve skořicovém cukru ..a pak šup do čokolády…
😀
Tak tohle jsem zkusila jen jednou – v tom alkoholu změknou a nejdou obalit už vůbec. S mandlí souhlasím ale bez toho slořicového cukru.
změknou, ale obalit jdou… co máš proti skořici?
Mě osobně po ní pálí žáha, ale tohle není ten případ. Prostě to dohromady nejde.
Dělat švestky v čokoládě nebudu ani na jeden způsob, (místo mandle lze do nich dát i kousek marcipánu), ale ta kombinace se skořicí by mi nevadila. Čaj švestka se skořicí je výborný a ty chutě se nijak netlučou, ale doplňují.
Hrabebotovi naprosto chápu, ani tohle, ani mnohde veleoblíbené datle s mandlí v čokoládě mě neoslovují. Ale pokud to má někdo rád – je to fakt rychlý a téměř bezpracný „cukroví“.
Tak u nás je tohle, včetně datlí, jedno z povinných cukroví. Ten marcipán se neosvědčil, neb z deseti deka vyšly TŘI kusy. Zbytek marcipánu byl průběžně odochutnáván. 🙂
Skořice mě nenapadla a i když bych moc ráda ty šůfesky marinovala v alkehůlu, naše holky ho nesnášej. Dokonce rum do krému na úlky jim vadí, tak dělám některé úlky označkované, aby se děvenušky nepřehmátly a nezkazily si Vánoce.
Dělám na vánoce, švestky namočím do rumu, vycpu mandlemi, namočím do čokolády a obalím buďto ve strouhaných mandlích, nebo oříšcích. Je to jediné cukroví, které jsem schopná pozřít (sladké nemusím), tak mu pro jistotu říkám „psí hovínka“ s tím, že to někoho odradí. Neodradí :-).
Ne, neodradí ani daleko horší názvy. A to se netýká jen cukroví. 🙂
Prrravda, prrravda, ale zase na jednu stranu potěší, když to zmizí ;-).
Švestky miluju, ale toto neee. Naprosto chápu rodinu Hrabeboto …… sušené švestky lupnu ke kachně, do červeného zelí, ale s čokoškou nemusím. U nás vůbec to sušené ovoce do čokošky nejede.
Nicméně, opražila jsem si na sucho směs ořechů a zobu to tady ….. prej je to dobrý na nervy, tak uvidíme 🤣🤣🤣