dýně hokaidó
dýně máslová
2 – 3 brambory
(kudrnka petržel,
hrst bylinek)
200 ml smetany
2 lžíce másla
sůl a pepř
Obě dýně nakrájíme na silnější plátky, stejně tak brambory.
Zapékací mísu vytřeme máslem, narovnáme do ní dýně promíchané s bramborami, osolíme (můžeme přidat i trochu bylinek nebo alespoň petrželku) a navrch položíme kousky másla,
Dáme péci asi na 10 minut do trouby.
Smetanu lehce osolíme, rozpečenou dýni zalijeme smetanou a dáme péci na dalších 20 minut až půl hodiny. Občas vidličkou zkusíme jak jsou zelenina a brambory měkké. Když jsou měkké a smetana téměř tmizí, je hotovo.
Pekla Jana Macůrková
Jojo, Jana měla těch dýní hodně, to se to pak vaří! U nás byly minimini Hokkaidó, ale tu máslsovou jsem už dlouho neviděla. Dobrý to bude!!
Já tedy máslovou viděla, ale když jsem zahlídla cenu, zatmělo se mi před očima.
Škoda, že se nedají dýně pěstovat v truhlíku na okenním parapetu….
Dají. Ale máslová dýně je teď cca za 40 Kč .. a jsou z toho 4 porce, takže to mi fakt předražený nepřijde.
to ano,jen ty brambory je lepší předem blanšírovat,protože budou pořád „aldente“ a dýně měkkoučká až na kaši…
Já na zapékání s měkkým materiálem, třeba s dýněma, tykvema, cuketama… používám zcela vařené a ve slupce vystydlé.
Syrový peču vlastně jen tehdy, když jsou na pekáči samy a chci, aby byly do zlata.
Taky tak…
Tak to joooo, to bude výborné
A nám už dýně došly. Děcka milují klasickou krémovou polévku, my s manželem jsme si oblíbili Šárčino dýňové kyselo. Poslední máslová dýně padla před dvěma týdny.
Přesně, Šárčino kyselo … letos nebylo, páč ani švagr, kterej dýněma normálně krmí domácí zvířenu, neměl nic, protože mu nic nevzešlo, a já jsem nesela, protože švagr normálně mívá dost 🙁
Tak si musím počkat na příští sezónu.