Když se dostanu k laciným citronům, dělám z nich „sirup“: vymačkané dám do hrnce a přisypávám do nich cukr, občas promíchám. Toho cukru tolik, aby ve finále z toho byl nasycený roztok, t.j. že další cukr by se už nerozpustil. Přelít do skla, uchovávat nejlépe v lednici, kde vydrží do spotřebování. Na chalupě ho mám od listopadu (poznámka – vloženo do komentářů 25.2.) a pořád dobrý, v teple by zkysnul.
Adela.Adale
Asi umím jen lakomý žáby. 🤣
Bezva nápad, děkuji.
tak já napřed řádně omyji a ostrouhám kůru, tu prosýpnu cukrem nebo solí a dám na pečící papír proschnout, sesypu do sklínek a používám do jídel.. š´távu jsem se naučila mrazit v tvořítkách na led..sirup za studena mne nenapadl, tak jo, vyzkouším..děkuju…
Já tu kůru strouhám jen biocitronům … a tady mám ještě vychytávku – tu zbylou kůru nevyhodím, ale nakrájím na kousky, zasypu cukrem, přivedu k varu a nechám zchladnout. Kastrůlek nechám na plotně a několikrát proces zopakuju, až se ztratí tekutina. Přendám do skleničky a dám do chladna. Použití – všude tam, kam by přišla kandovaná kůra (není na chuti poznat, že bylo něco ostrouhané). A naposledy jsem přidala do pečeného čaje, když jsem potřebovala vyklidit na chalupě mrazák.
A mmch. – ten citronový cukr (zdejší recept) je boží 🙂
Díky za zodpovězení nevyslovené otázky Šárko. Chtěla jsem se zeptat, jestli někdo nezkoušel mrazit čistou citronovou šťávu. Sirup se u nás nepoužívá, ale občas je někam potřeba víc, nebo míň citronové šťávy a pak je problém, jak honem zužitkovat zbytek citronu a nebo jak mít stále šťávu pro „strýčka příhodu“, protože pravidelně citrony nekonzumujeme.
Takže recept 2854.