Modré curacao a pomerancový džus podávané zvlášť po přelití napoj zezelená😤
Jarybarka
Já si dovolím vsuvku – úplně tak to není.
2 dcl džusu
5 cl Blue Curacao
Na dno skleničky dát drcený led, nalít džus, přilít panáka a promíchat. Jinak se tekutiny díky různé konzistenci nespojí a výsledný koktejl se bude jmenovat Chameleon.
Dá se s tím různě kouzlit: přidáním panáka vodky vznikte koktejl s názvem Modrá laguna. Použijele-li půl napůl limetkový a pomerančový džus a přidáte panáka světlého Bacardi, bude to Blue Devil. Za pomoci velkého panáka Jameson whisky, malého panáka curacaa, deci pomerančové šťávy (protřebat v šejkru) a následným dolitím limonády Sprite dostanete Looney’s Irish Crush – drink ke Dni sv. Patrika, ten s vám bude hodit už za 5 týdnů.
Jana k receptu připsala: U nás se „žabinec“ říká okřehku. Já za sebe dodávám – ten bych do koktejlu místo máty nepřidávala. 🙂
přidáním panáka vodky vznikte koktejl s názvem Modrá laguna a když do ML přidáš půl deci sektu,vznikne Modrý Dunaj…
Modrá laguna je v textu obsažená. Dunaj jsem neznala, dík.
jsem si to z toho textu půjčila a dosadila Dunaj..
ahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 🙂
A teď trochu osvěty.
Curacao je likér ochucený sušenými slupkami citrusového ovoce zvaného laraha. Laraha je rostlina podobná pomeranči, vyšlechtěná ze sladkých pomerančů z Valencie rostoucí na ostrově Curaçao. Plody mají nepoživatelnou, hořkou dužninu, pěstují se pro velmi aromatickou hořkou kůru. V pivovarnictví se touto surovinou zajímavě experimentuje, pivu dodává hořké pomerančové aroma (intenzita záleží na použitém množství), můžeme ji přidat do těchto pivních stylů ovocná piva, IPA, American Wit, vánoční kořeněné pivo nebo belgický strong Ale.
Pomerančová a curaco kůra je takéo hlavní složkou Gold Strike (také známý jako Zlatý Bols), což je je skořicový zlatý likér vyrobený z různých dovážených bylin, semen a kořenů. Tento likér obsahuje šupinaté kousky pravého plátkového čtyřiadvacetikarátového zlata.
Blue Curacao je vlastně taky Bols – podle výrobce. Pamatuju si, jak jsme tím byly fascinované za komunistů: zlatej Bols, modrej Bols, banánovej Bols – dalo se to koupit jen v Tuzexu a nebo to někdo přivezl z venku. A na „lepších“ pražských diskotékách to měli na baru. Ve skutečnosti je to úděsnej tlamolep. 🙂
jsem nikdy nic s plátky zlata nepila, ale když kocour svého času snědl lametu ze stromku, tak z něj potom vyšel bobek, navlečený na staniolové lametě jako korálek..pil jste někdo něco s plátky zlata? Zajímal by mne ten výstup 😀
Pila jsem to, na výstupu nic. Je to hnusně sladký. To zlato má sílu měřitelnou na mikrony…
Taky jsem pila Zlatý Bols. Chuť si už nepamatuji, ale v mládí se mi líbilo, jak ty mikročástice plavou. Jedla jsem i minizákusky zdobené zlatými miniplátečky, případně zlatým prachem. Dojem to udělá, ale připadá mi to jako zhůveřilost.
Souhlasím.
a o výstupu taktně nebo takticky mlčíš….
a Bols je tlamolep pořád, ale v koktejlech je dobrý….
Teda-tady jsou znalci,či znalkyně?
Ale ani ne. 🙂
Zlatý Bols ne.Ale curacao jsme pili a pak taky ASI borůvkový byl fialový a mě strašně chutnal.Nevim to jistě z čeho byl ale chutnalo a též tlamolep.
Tak jsem si u včerejšího a dnešního receptu zavzpomínala. Pěkně jsme to rozjely, proběhla jsem všechny komentáře. Přiznám se, že tlamolepy nemusím, takže ani moc neznám. Ovšem modrý Bols… ó sladká dvacítko, kde jsi? (Ale v pětatřiceti si ještě na stáří nemůžeme naříkat, což?) Dnes už bych to do pusy nevzala. Ani nic se zlatem jsem nepila, nejedla. Připadá mi to zvrácené. Nicméně, Heleno, děkuji i za osvětu, člověk se celý život učí.