Mišpule
cukr
(kyselina citronová)
citronová šťáva
Tak loni mi mišpule očesali pánové na kořalku, takže letos jsem hlídala a jakmile začaly být měkké, Bimbo přinesl košíček.
Přečetla jsem těch pár návodů a snažila se podle nich. No z měkké mišpule se fakt ta čtyři semínka příliš vyndat nedají, takže jsem prostě odlomila stopku a otvorem vytlačila obsah s částí obalu a semínky. V ruce mi spolehlivě zůstalo oplodí. Vařila a pasírovala jsem a podle návodů jsem nedala žádný želírovací prostředek, neboť prý mišpule želíruje dostatečně. No, mám takové husté pyré, ale na palačinky či vdolky úplně ideální. Chuť je zajímavá. Použila jsem jen cukr a citronovou šťávu.
Připravila Inusanka
V Chorvatsku ve střední Dalmácii jsou občas stromy, které jsou na jaře (květen, červen) obalené žlutooranžovými plody hodně podobnými právě mišpulím. Hledala jsem a našla, že by to měl být lokvat, neboli mišpule japonská. Ženy je tam trhají, vyloupávají semena a suší je na sluníčku, s tím, že později z nich vaří džem nebo marmeládu.
já je ráda čerstvé- pěkně přezrálé,měkké..jen vytlačit do húst a vyplivnout poté ty pecičky…mišpuli měl strejda Peřina, když odešel, mišpule odešla do dvou let po něm…
Plody mišpule mají přejít mrazem, pak krásně změknou. Máme jeden velký strom na zahradě, ale marmeládu nedělám. Vnoučata mišpule konzumují venku, tak jak píše Šárka. V zimě se o plody postarají ptáci, v létě dělá mišpule příjemný stín.
Já se divím,že má někdo mišpuli,to se jen tak nevidí.Vím,že aby byly dobré,mají přejít mrazem a tak jako zhniličkovatět.Ale to vím v podstatě jen z Vražd v Midsommerru,kde je vařila paní komisařová…
Jo, i vyvražděný Midsommerr může být dobrá inspirace.