1 větší lilek
5 stroužků česneku
sůl
2 lžíce oleje
bílý jogurt nebo zakysaná smetana
pepř
petrželka
Lilek nakrájíme na 1 cm silné plátky, osolíme a necháme asi půl hodiny ležet.
Na plech dáme pečící papír a potřeme ho olejem. Plátky lilku rozprostřeme na papír, potřeme olejem a dáme do trouby upéct (asi ½ hodiny).
Upečený lilek necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Přidáme drcený česnek, jogurt nebo zakysanku. Promícháme, dochutíme pepřem a necháme v ledničce vychladit.
Dozdobíme petrželkou.
Podáváme směkým pečivem nejlépe k pečenému masu.
Druhá varianta je: lilek nakrájíme na kostičky, a na rozpáleném oleji na pánvi opečeme doměkka, chvilku před dopečením přidáme česnek nakrájený na slabounké plátky a necháme jen rychle opéct, než se rozvoní. Necháme vychladnout, přidáme zakysanku, sůl a pepř. Dozdobíme petrželkou. Podáváme v obou případech vychlazené opět s měkkým pečivem.
Připravila Jana Macůrková
Autor receptu Abraham Van Helsing? 🙂
Nevím, kdo to je, ale recept je můj. Našla jsem recept na salát z lilků od Marthy Elfteriadu, ale tam je všechno rozmixované (něco takového prý jedl Vlaastik v roce 1988 v Turecku, a prý to bylo výborné na zajedení ostrých věcí). a připadá mi to spíš jako dip, než jako salát. Tak jsem improvizovala.
lilkový kaviár, pokud to jedl v Turecku,jedl baba ganoush…je to skvělý jídlo ve vedrech…
Abraham Van Helsing je vedlejší postava nizozemského lékaře z knihy Brama Stokera Drákula – její charakteristikou je boj proti upírům. 🙂 (česneeeeeeeeeeeeeeeeek!) 🙂
Aha, jrlikož jsem neviděla ani muzikál, ani nečetla knížku, tak mi to nic neříkalo. Jinak těch 5 stroužků bylo asi na 10tinásobek, toho, co je v misce.
Van Helsing by dal 3 celé palice ne jen 5 stroužků🤣🤣🤣
Já jsem upír podřadnej, mě by spolehlivě zahubilo i těch 5 stroužků.
👍