(2445) Salát z lilků

1 větší lilek
5 stroužků česneku
sůl
2 lžíce oleje
bílý jogurt nebo zakysaná smetana
pepř
petrželka
Lilek nakrájíme na 1 cm silné plátky, osolíme a necháme asi půl hodiny ležet.
Na plech dáme pečící papír a potřeme ho olejem. Plátky lilku rozprostřeme na papír, potřeme olejem a dáme do trouby upéct (asi ½ hodiny).
Upečený lilek necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Přidáme drcený česnek, jogurt nebo zakysanku.  Promícháme, dochutíme pepřem a necháme v ledničce vychladit.
Dozdobíme petrželkou.
Podáváme směkým pečivem nejlépe k pečenému masu.

Druhá varianta je: lilek nakrájíme na kostičky, a na rozpáleném oleji na pánvi opečeme doměkka, chvilku před dopečením přidáme česnek nakrájený na slabounké plátky a necháme jen rychle opéct, než se rozvoní. Necháme vychladnout, přidáme zakysanku, sůl a pepř. Dozdobíme petrželkou. Podáváme v obou případech vychlazené opět s měkkým pečivem.

Připravila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (2445) Salát z lilků

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Autor receptu Abraham Van Helsing? 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..