Určitě všechny z nás znají recept na hmotu na vosí úlky, ve které zmizí všechny zbytky, odřezky a nepodařenky a které se doplní strouhanými piškoty…. Takže to by bylo nošení dříví do lesa…Ale co když je nechceme dělat z tradiční umělohmotné formičky a nebo jsme ji prostě nenašli?
Všechny známe odšťavňovátko na citrony, a já jsem našla pomocí obráceného odšťavńovátka tvořené linecké pečené úlky. Tak jsem zkusila nepečené….
Inspirováno receptem ve skupině Pečeme cukroví na Facebooku.
Vyzkoušela Jana Macůrková
Žjóva! Vypadají famózně! By mě nenapadlo,…
Já jsem si říkala, že to je tak blbý, že se to bude líbit.
Fakt pěkná blbina, ale mně se líbí. 🙂 Mám v oblibě tvar citroňáku. Dokonce jsem je jeden čas chtěla sbírat, tak si nadělám citrúlky a ukojím vášně…
Rada: Kdo děláte úlky ve vyklápěcí (ne otvírací) a jde vám to bubě (některé hmoty to tak mají), propalte hřebíkem ve vrcholku díru a před vyklopením do ní foukněte, jako do balonku. Těsto se uvolní. U nás tenhle trik už několikáté vánoce snižuje na polovinu počet sprostých slov užívaných při (ne)pečení cukroví…
Pokud jsem dělala vosí úlky v normální formě (přiznám se, že nevím, že existuje nějaká otvírací), tak jsem kuličky hmoty obalovala v cukru moučce. A jde to potom dobře. Ostatně tady jsem to dělala taky.
stačilo tu formičku vysypat moučkovým cukrem..těsto jsem si trhala z vypracované koule 😀
to je super Oxymoron..vosí úlky.. 😀 ..když mne donutí,dělám tmavé a světlé…plním krémem s eirkoňakem nebo krémem se slaným karamelem..kámoška je ještě ráchá v čokoládě …
Tady nešlo o obsah, ale o formu.
mne to pobavilo… 😉
????
já vím, že jsi to tlačila do ždímátka na citrusy, ale to mne nezaujalo tolik, jako ten oxymoron „vosí úlky“ … u nás dycky vosí hnízda ;.-)
Pěkný a dobrej nápad.
Vypadá to dobře. Kdybych úlky dělala, dala bych si tu práci. Dělávala jsem ořechové a nějak se na ně v rodině pozapomnělo. Loni jsem ovšem ochutnala citronové… aaach, ty byly! Pořád váhám, jestli se do nich letos pustím. A s tím tvarem odšťavňovátka by to bylo stylové.
světlé a v nich máslový lemon curd?
Jooo! Jsou opravdu skvělé. Mně teda tak moc chutnaly.
Lemon curd je návykovější než crack. 🙂 A když jsem viděla ty tvary na fotce, taky mě napadlo, že by byly skvělé citronové… A „těsto“ bylo z čeho? Já jsem ve věci úlků zamrzlá na tradičních, které se dělaly doma…
Jako obyčejně- piškoty, máslo, pak nějaké zbytky z pečení….trovha ořechů.
Boye asi myslela ty citronové. Ty byly z piškotů a mandlové mouky nebo mletých mandlí. To přesně nevím. Spíš bych tipovala ty mleté mandle.