3 vejce (lze dát jenom bílky)
280 g krystalového cukru
125 g ztuženého tuku
2 cl rumu
750 g másla
Vejce s cukrem dáme do mísy nebo kastrolu a postavíme do vodní lázně. Nad parou zahříváme a občas prošleháme metličkou tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a směs není horká.
Odstavíme z vodní lázně, necháme skoro vychladnout, přidáme nakrájený tuk a rum a za občasného prošlehání necháme vychladnout úplně.
Změklé máslo vyšleháme a pomalu přidáváme vychladlou směs. Vyšleháme hladký krém.
Do hotového základního krému vmícháme mleté ořechy.
Chceme-li dosáhnout lahodnější oříškové chuti, tak oříšky nejdříve opražíme nasucho na pánvi, vychladlé pomeleme a vmícháme do krému.
Pozn: Není špatný, dobře drží tvar, ale je pracný.
Vyzkoušela Jana Macůrková
Já tyhle krémy nemůžu, na mě je to těžký. Ale prozraď mi, na co jsi spotřebovala přes kilo krému?
Ořechy, hříbky, roláda, zbytek asi 40 dg mám v mrazáku. Navíc jsem dělala z poloviční dávky.
A kdyz to rozmrzne? Je to hladky nebo se to musi znova naslehat ve vodni lazni jako zdrclej krem?
je to hladký, bez problémů. Jen to lehce promíchám.
„Přidáme změklé máslo, vyšleháme a pomalu přidáváme vychladlou směs.“ …. přiznávám, trochu jsem se ztratila.
První odstavec.
Jani, nezlob se, ale já tomu taky nerozumím… V prvním odstavci stojí, že smícháme vejce, cukr, tuk a rum – OK, to bych chápala. Necháme vychladnout bych taky chápala. Ale dál? „Přidáme změklé máslo, vyšleháme a pomalu přidáváme vychladlou směs. “ – tak co do čeho přidáváme? Chápala bych „Do mísy dáme změklé máslo, vyšleháme a pomalu přidáváme vychladlou směs.“, ale takhle jsem volajaká zmätená….
Ano, přesně tak jsem to myslela …. je to zmatečné, Jani 😉
Tak proč to neupravíš, od toho jsme tu dvě, ne? Já už jsem taj unavená, že jsem nad tím nepřemýšlela.
Hele, překlepy opravím, ale text …. když mi to nebylo jasný, to jsem si netroufla.
Pro Haderach – tak jsem tojedno slovo přehodila a je to snad srozumitelný.
Jojojo…. 🙂