Na pečené těsto:
210 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
140 g másla nebo tuku
20 g kakaa
40 g mletých oloupaných
mandlí
Na nepečené těsto:
250 g moučkového cukru
100 g sušeného mléka
200 g loupaných mletých
mandlí
100–140 g mletých piškotů
2 lžíce citronové šťávy
120 g másla
rum podle chuti
Na dokončení:
rybízovou marmeládu
bílou a tmavou čokoládovou polevu
Ze všech surovin vypracujeme těsto. Necháme v chladu odpočinout. Vyválíme a vykrajujeme měsíčky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem, a upečeme.
Připravíme si nepečené těsto z uvedených surovin. Přes mikroten vyválíme a vykrajujeme
stejné tvary – půlměsíčky.
Upečený měsíček potřeme marmeládou a přilepíme měsíček z nepečeného těsta. Nechá-me do druhého dne zaschnout a pak namáčíme do bílé a stříkáme tmavou polevou – já jsem je stříkala rovnou tmavou čokoládou.
Pozn: téměř bezodpadové a je toho strašně moc.
Pekla Jana Macůrková
vypadají moc pěkně…..
a jsou i moc dobré.
Jestli mohu malé zlepšení – moje panímáma peče Bimbovi takové ty rumové měsíčky, Udělá to na plech a po vychladnutí skleničkou vykrajuje půlměsíce. S tímhle by to asi taky šlo, jen by bylo trošku těch okrojků
S dovolením – nešlo…to peče é je linecké, a to po upečení nevykrojíš. Asi Tě zmàtly ty měsíčky. Máti je dělaka taky, a po e jsou z piškotového těsta, polité polevou a po zaschunutí se vykrajujou.
To pečené není linecké ani omylem, ale po upečení to vykrajovat si také nějak nedovedu představit. Jediné, z čeho jsem měla strach bylo, že po upečení to bude mít jiny tvar, než před upečením, ale drželo perfektně.
Já měla za to, že 7 – 14 – 21 je linecké, ve staré i nové kuchatce to tak mám..no, třeba jsem se překoukla, to víš, starà osoba…
Jo, ale jsou tam mandle, takže to už linecké není.
Takže jako na išlské dortíčky v nové verzi. Já mám ten klasický recept. S ořechy. Ty miluji.
Já taky
Išelské dortíčky a valašský měsíček je každé zcela jiné cukroví.
To není pravda! Oboje je dobré🤣🤣
Pro Lakyssu – zo samozřejmě ano….