telecí maso
slanina
kyselá okurka
kořenová zelenina:
– mrkev, petržel, celer
koření:
– nové koření, pepř, bobkový list
cibule
1 lžíce hladké mouky
bílé víno
Telecí ořech odžilkujeme, naklepeme, osolíme, protáhneme klínky slaniny, okurky, uzeného masa (slaniny); vložíme jej pak na hrubě pokrájenou kořenovou zeleninu (celer, petržel, mrkev, cibuli), přidáme tři zrnka nového koření, pět zrnek pepře, kousek bobkového listu a plátky slaniny. Dusíme 1—1½ hod. Při pečení podléváme a přidáme několik lžic bílého vína. Měkké maso vyjmeme, pokrájíme na plátky, šťávu zaprášíme moukou, necháme povařit a přecedíme na maso.
zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Ta mrkev a okurek tam nejsou vůbec vidět
Po hodině a půl z té zeleniny zbylo oprvdu velice málo, navíc se ta omáčka přecedí a na cedníku zbylo opravdu malinko.
Okurka se moc nerozvaří, ale jak cedíš, tak je mi to jasné 😉
Ono je to tam dokonce psaný – …a omáčku přecedíme na maso—-
Neco mezi svíčkovou a španělákem,ale nevypadá to špatně…
Kyselá okurka je ve znojemské, že? Já jí teplou nedám, proto se k tomu moc nevyjadřuji. Španělák taky nedávám …. ve svíčkové není, tu miluju 😋😋😋
To je pravda,i když já dělám španěláky rozstřílené……
Mňam…