25 dkg Ceres, Iva (Omega)
15 dkg cukr ml.
10 dkg mléko sušené
5 dkg kakao
5 dkg vanilka, ořechy, mandle
Vodní lázeň, všechno rozpustit a hodně dobře promíchat. Nalít opatrně do formiček a pak vychladit ve sněhu, což je zatím letos problém.
Pozn: já zkusila je malé množství bez ořechů a mandlí, dala jsem asi trochu víc mléka a tak je spíše mléčná. Vím, že někdo dělával ještě u nás v Nymburce zcela bez mléka a potom ji děti balily do kousků staniolu..
A nalila jsem ji do formiček silikonových.
Vyzkoušela Jana Macůrková
Se omlouvám, ale toto jsem nesnášela už jako dítě …….
To je nas vic…
Taky se hlásím do klubu . :-))
Jsem ráda, že nejsem sama 😉
Taky se hlásím…
To je moc komplikovany, nas recept je jen tuk, cukr, kakao. Loni jsem ji delala pro mamu, chytla ji nostalgie.
Těch receptů je hodně, jak píšu dole, tak taky asi jen kakao, tuk, cukr, a toho ještě asi dost málo dělali pro děti ty naši sousedi v Nymburce, já už si ani nevybavím pořádně jejich jméno, ale těch dětí měli víc, tuším, že 3 kluky a holku…
Dělám každý rok a před nalitím dám do formiček buď madli nebo oříšek.
Kdysi se to dělalo hodně a furt je to lepší, než některé z obchodu.. loni jsem koupila nějaké drobné na Mikulajdu a po ochutnání jednoho kousku jsem to děckám ani nedala. Že bych letos pár kousků zkusila??
Maminka ji také dělávala a nechávala ztuhnout za oknem. No, asi jsem něco i snědla, ale rozmazlená Lidkou od babičky, jsem to nijak neoblibovala
U nás doma se to nedělalo a jako dítě si pamatuju, že mi to děsně chutnalo u cizích. Trochu to připomínalo ledovou čokoládu. Protože mám odpor ke ztuženým tukům, přemejšlim, jestli by to šlo z kokosového. Ovšem pak je to výhradně na lednici a po vytažení hned sníst… 🙂
Kdybych se do něčeho takového pustila, až dvojčata dorostou a budou hravé tímto směrem, tak bych volila kakaové máslo – určitě ne ztužené tuky 🙁
No, asi jsi trochu přehlédla, že je to Retro, v době, kdy jsem se s touto čokoládou setkala (a to mi bylo asi 12 roků) nikdo neměl u nás o kakaovém másle ani ponětí, natož aby ho znal.