300 g polohrubá mouka
200 g hladká mouka
1 špetka soli
20 ks semen fenyklu
100 g cukr krupice
100 g Hera
200 ml mléko , 1 vejce
Sušené droždí na 1/2 kg mouky
náplň
200 g mrkev
125 g cukr
50 g máslo
vanilkový cukr
sádlo na potření před a po pečení
moučkový cukr
Ohřejeme mléko, přidáme lžíci cukru, droždí a necháme vzejít na teplém místě. Mezitím roztlučeme v hmoždíři semínka fenyklu. Smícháme suché suroviny (mouky, sůl, cukr, nadrcený fenykl) a přidáme vzejitý kvásek, vejce (v původním receptu 2 žloutky) a rozpuštěnou Heru (v původním recept máslo). Důkladně vypracujeme těsto (já ho dělala na robotu) a necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.
Během kynutí těsta si připravíme náplň z mrkve. Očistěnou mrkev nastrouháme ji na jemno a promícháme v hrnci s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme 50 g másla a dusíme do měkka. V původním receptu dusí cca 10 minut – já dusila, dokud nezmizela přebytečná tekutina. Jednu chvíli mrkev změní barvu a zesklovatí. Necháme vychladnout (a snažíme se to nesníst).
Vykynuté těsto jsem rozdělila na 16 ks. Těsto zploštíme, naplníme mrkvovou náplní a důkladně zabalíme (jako při přípravě buchet). Bochánky klademe na plech vyložený pečícím papírem dost daleko od sebe, aby se nespekly. Před pečením je potřeme rozpuštěným sádlem.
Necháme ještě čtvrt hodiny dokynout na plechu, pak vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a zhruba 20 minut pečeme, dokud nezezlátnou. Po upečení je ještě teplé potřeme sádlem (v původním receptu máslem) a pocukrujeme cukrem moučka.
Mrkvance z Polné byly skvělé, ale jsou spíš na rychlejší snědení. Nejlepší jsou čerstvé a teplé, druhý den začaly trochu gumovatět (asi jako starší kobliha). Mrkvová nádivka velmi mile překvapila celou rodinu (i ty, co se na mě při strouhání mrkve koukali jak na šílence). Příště zkusím přidat při dušení trochu rumu pro vůni.
Tentokrát pekla: Peříčko
Podobný recept Peříčko našla na https://recepty.vareni.cz/mrkvance-z-polne/.
Stejný recept uvádí již M.D.Rettigová z poloviny 19.století. Jak vidíte, jsou recepty, které nestárnou.
No, tak toto musí být pochoutka, nikdy jsem to nejedla, ale už podle popisu super. Jak se těsto potírá sádlem, má to úplně jinou chuť. U nás bych asi musela použít olej, ale sádlo je jednička. Jak čtu náplň, tak se mi už sbíhají sliny. Dělala bych asi dvojnásobnou dávku, protože jistě bych polovinu slupla. Jejda a ta vůně, cítím ji už teď!
Krásně to vypadá a určitě chutná.
No, ja nadivku dělala z větší dávky,ale po ochutnávání zbylo jen tak tak na naplnění….