Kousky jater
cibule
olej
majoránka
kečup (ostrý)
Jakákoliv játra vhodím na půlkolečka cibule, do červena osmahnutá na oleji. Játra na kousky (já na větší kousky) rovněž osmahnu, a nechám až se začnou dusit . Pak je hojně zasypu majoránkou, ještě mírně ke konci dám trošku ostrého kečupu. A předložíme to tomu tygrovi, co vás pochválí…..
Dneska vařila pro Bramboračku: Věra.M
I když říkají „odporníci“, že játra jsou nezdravá, tak já játra mám moc ráda. Kečup bych nedala, kupovaný mi domů nesmí. Ale chystám se vyzkoušet kečup doma dělaný z přebytků rajčat. Játra si připravuji ráda jako minutku – to většinou hovězí nebo vepřová. Pak s omáčkou, klasicky. A také mám ráda játrovou paštiku a dělám prý vynikající (tvrdili strávníci). S brusinkami nebo mandlovými lupínky.
Paštiku udělat a před sežráním poslat recept a fotku.
Taky bych ráda recept na tu paštiku. Já můžu játra taky.
Katyp, zkus udělat kečup podle receptu, který sem dávala Haderach, je fakt bezkonkurenční. Já zrovna teď vařím další várku, mám už 7 litrů a další tři dnes přibudou. A zkoumala jsem poměr surovin, protože v receptu jsou cibule a jablíčka na uvedené na počet. Optimálně na ta 3,5 kila rajčat dávám kilo jablek a 3/4 kila cibule. Je to plus mínus autobus, ale to nehraje roli. Deko sem, deko tam, kečup je mňamózní.
Až budu mít tu kuchyň a budu zahnízděná budu mít i zdroj na rajčata a další, takže pak budu vařit, fotit…….. Teď mohu posloužit jen receptem, ale bez fotek. Není kde. Na ubytovně, kde bydlím, mám kuchyňku půlxjeden metr. V ní je pidilednička a výklenek, kde mám vařič, toustovač, varnou konvici. Na ledničce stojí sodastream a pár drobností, víc se na tu plošku nevejde. Jinak pidibyteček má 40 m2 + 6 koček! Takže fakt vařit kečup tady nelze.
Játra u nás jedou, nejčastěji na cibulce, omáčka, smažená, ale s kečupem jsme je ještě neměli. Zkusím.
Játra máme všichni rádi a moc dobrá jsou na způsob husích podle Sandtnerové.
Dělám je buď z kachních, jdou i kuřecí (ale POZOR!, v mražených se mi už víckrát objevila i žluč!), když seženu, tak i hovězí. Vepřová při delší přípravě krupičkují, ale jdou sníst také. Drůbeží játra nechám vcelku, z hovězích strhnu horní pevnou blánu a vykrojím silné cévy a nakrájím na plátky. Do jater sem tam napíchám pár hřebíčků.
Na sádle usmažím do bleděrůžova nakrájenou cibuli, se kterou opravdu nešetřím, na ni vložím játra, nechám zatáhnout, přidám ještě tak 2 až 3 hřebíčky a pak hezky zvolna, pomaličku je nechám dusit na plotně, ale nejlépe se udělají v troubě. Podlévat co nejméně, jen aby se cibulka nespálila, ale při opravdu mírném dušení to není mnohdy ani potřeba. Když jsou játra hotová a cibulka skoro rozdušená, osolím. A pak už jen dát na talíře, hezky „pokecat“ tou cibulkou a podávat s měkkým chlebem.