Zbylo mi pečeně a vařené maso, co s ním?
500 g masa
4 žlouky
4 bílky
150 g krupičky
300 ml mléka
sůl, pepř, oregano
máslo na vymazání remosky
Maso jsem umlela, okořenila (pepř, sůl, trocha oregana).
V misce jsem nechala namočenou krupičku v mléce se 4 žloutky,
Vmíchala jsem maso, ušlehaný sníh ze 4 bílků a opatrně přendala do máslem vymazané Remosky.
Pekla asi ¾ hodiny, až povrch zčervenal.Upečený nákyp byl výborný, nejprve s bramborem, poté zbytek samostatně.
Podle Historické kuchařky 1929 pekla Jana Macůrková
Já takhle kdysi , když mě babička coby dospělou maminku a snažila se ze mě udělat dobrou hospodyňku , tak mě naučila z uvařené slepice – obraného masa – udělat karbanátky . A byly moc dobré. My neobalovaly ve strouhance , takže ne takové řízkové a oregano tam nebylo , jen česnek a kmín , no dávno tomu , co jsem s babičkou ze zbylého masa tvořila
Vypadá krásně a je vysoký, věřím, že byl dobrý. 🙂
No,mamka tomu říkala haše.Nebyla tam krupička,ale bešamel a muškátový květ.Můj muž tohle nezná,tak to nemusí,tím pádem pro sebe to dělat nebudu ,ale připomněla jsi mi to.Většinou to bylo z hovězího (z polévky) a mně to chutnalo.Možná zase zkusím…
Haše je masová kaše, tohle je spíš sekaná z vařeného nebo pečeného masa.
Popravdě – servírovat hašé jako masovou kaši je prasárna školních a nemocničních kuchyní, správně se má opravdu zapéct, to má Iva pravdu.
Hašé bývalo ve školní jídelně zapékané a úplně jsem to milovala.
Můj táta dal vařené maso (pomleté či posekané) oprsknout na pánev na cibulku, sůl, pepř, česnek, ke konci vajíčko a taky tomu říkal hašé – chutnalo mi to, chodila jsem mu ujídat. K tomu chleba – okurek…
Juuu, na to jsem zapomněla! Taky jsem to vždycky milovala. A ani jsem tomu nemusela říkat haše. Prostě maso s vajcama. Mňam!
U nás doma se haše nikdy nedělala, do školní jídelny jsem moc nechodila – tam jsem to nezažila, ale v nemocnici jsem si pochutnala. Nebyla to ale žádná kaše, alébrž zapečené s kůrčičkou (malá oblastní nemocnice kde moc dobře vařili – už neexistuje😕).
Já bych si na to musela maso schválně uvařit / upéct. Pokud mám nějaký zbytek masa, zpracuji do pomatlánky, nebo na pánvi. Tak veliký zbytek, aby stál za zapékání, mi při vaření pro dva nezůstává. 😷